Названо причини різкого здорожчання цін на овочі в Україні

https://leopolis.news/post/82020/nazvano-prychyny-rizkogo-zdorojchannya-cin-na-ovochi-v-ukrani

17/03/2023

Керівник проекту «АПК-інформ: овочі та фрукти» Олександр Хорев каже, що захмарні ціни на томати пов'язані з діями окупантів, пише УНІАН. 

Так, наразі у Запорізькій області під окупацією перебувають найбільше тепличних підприємств, у цей період вже звідти надходили на полиці магазинів вітчизняні овочі й збивали ціну. Торік у цей період кілограм помідорів коштував на оптовому ринку 60 грн, а у 2021-му - лише 20 грн/кг.

«Поки ми не звільнили всі свої південні регіони, не налагодили там повне виробництво, у міжсезоння варто розраховувати на імпорт», каже Хорев.

За його прогнозом, ситуація з овочами стабілізується, коли буде врожай з відкритого грунту, але деяких позицій все одно не вистачатиме. Це цибуля, морква, капуста, буряки. А от картоплі буде вдосталь, бо левову частку засаджують у домогосподарствах. 

Що стосується хліба, то його українцям точно не бракуватиме, запевняє президент Української зернової асоціації Микола Горбачов, навіть попри те, що площі сільськогосподарських засівів суттєво скоротились, а 6 млн га сільгоспземель або під тимчасовою окупацією, або всіяні мінами й бомбами.

Горбачов заявив, що очікуваний цьогорічний урожай зернових та олійних в Україні - це майже утричі більше, ніж внутрішнє споживання.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news