В АМУ роз’яснили недоліки законопроєкту №5655 (ІНФОГРАФІКА)

https://leopolis.news/post/82021/v-amu-rozyasnyly-nedoliky-zakonoproektu-5655-infografika

17/03/2023

В Асоціації міст України вперше доступно пояснили всі недоліки законопроєкту №5655.

Зокрема, виділяють такі недоліки ухваленого законопроекту:

-        Порушуються права власників земельних ділянок. Законопроєкт надає можливість будувати без обов’язкового дозволу власника землі та документів на землю.

-        Стимулюється масове самочинне будівництво. Проводити перевірку об’єктів будівництва забороняється.

-        Громадськість позбавляється прав контролю та впливу. Активістам та фахівцям заборонено ініціювати перевірки дотримання законодавства у сфері будівництва, активістів зобов’язують обґрунтувати їх особистий інтерес у захисті об’єктів містобудування.

-        Обмежуються права місцевого самоврядування. Планові перевірки будівництва проводитимуться виключно приватною компанією.

-        Узаконюється безвідповідальність приватних контролерів. За невинесення припису про зупинення робіт покарання для них – лише 67 100 грн ($1700), за підписання акту готовності об’єкта, побудованого з порушеннями  - 281 820 грн. ($7000).

 

Як повідомляли, Асоціація міст України зверталась до Президента України Володимира Зеленського про застосування ним права вето щодо прийнятого Верховною Радою України проєкту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери містобудівної діяльності» №5655 від 11 червня 2021.

На цей час цей законопроєкт ні підписаний, ні ветований. 

Підготував Андрій САМОЙЛЕНКО, Leopolis.news