Вирощувати можна, їсти – ні: екоінспектори Львівщини штрафують навіть продавців домашньої черемші

https://leopolis.news/post/82028/vyroshchuvaty-mojna-sty--ni-ekoinspektory-lvivshchyny-shtrafuyut-navit-prodavciv-domashno-cheremshi

17/03/2023

Про це «Еспресо.Захід» розповів начальник відділу державного екологічного нагляду (контролю) природно-заповідного фонду лісів та рослинного світу Держекоінспекції у Львівській області Богдан Катюбін. 

На ринках уже почала з’являтись черемша, або левурда, як її називають на Бойківщині. Та виявляється, зривати і продавати цю популярну весну рослину заборонено, оскільки в Україні вона внесена до Червоної книги.

«Оскільки черемша – рослина червонокнижна, то за її продаж загрожує штраф від 1700 до 3650 грн. Якщо людину затримали в лісі, коли вона зривала черемшу, тоді штраф від 510 до 850 грн, але додатково 62 грн за кожну цибулину за відшкодування збитків, – каже Богдан Катюбін. – Аби зберегти цю рослину проводять спеціальні рейди працівники поліції, ми як екоінспекція та управління лісового господарства. От зараз черемша уже почала з’являтись, то плануємо такі рейди найближчим часом», – розповів Богдан Катюбін.

Чимало людей на ринках продають не лісову, а домашню черемшу. Вона, як правило, світлішого кольору і має не такий насичений часниковий запах. Однак, виявляється, і таку рослину не можна продавати. 

«Люди почали вирощувати на городах, так само як підсніжники і шафран. Але у законі немає винятків: де б ти її не виростив, продавати не можна. Росте на городі – нехай росте, а зривати і продавати не можна. Штраф буде такий самий, як за лісову», – каже Богдан Катюбін.  

Черемша або часник ведмежий – багаторічна трав'яниста рослина родини цибулевих, відома також під народними назвами левурда, леверда, дикий часник. Росте на більшій частині Європи. Рідкісний вид, занесений до Червоної книги України. Природоохоронний статус виду: неоцінений. Причини зміни чисельності: збирання рослин як лікарської та харчової сировини, осушувальна меліорація, вирубування лісів.

Leopolis.news