logo
28/03
2 ...

Американські медики вчать лікарів у Львові надавати допомогу у критичних станах (ФОТО, ВІДЕО)

17-03-2023 20:18584

Американські медики вчать лікарів у Львові надавати допомогу у критичних станах (ФОТО, ВІДЕО)
Фото: Андрій Андрух

У Львові стартував перший та безпрецедентний в історії української медицини навчально-практичний курс провідної американської організації – Товариства лікарів критичних станів (SCCM). Українських лікарів інтенсивної терапії та невідкладних станів, зокрема, військових медиків, готують до застосування ультразвукової діагностики пацієнтам із критичними станами – кровотечами, мінно-вибуховими пораненнями, політравмами тощо.

Про це повідомляє пресслужба Львівської міської ради.

Досі експертні курси такого рівня SCCM проводили лише у США та кількох країнах Європи. Цього разу, у зв’язку із повномасштабною війною, топ-лектори та інструктори організації навчають наших медиків застосовувати УЗД-системи усіх типів для швидкої діагностики, знеболення та інтенсивної терапії. Усі практичні завдання в межах курсу учасники відпрацьовують наживо з волонтерами.

«Вперше маємо можливість отримати цей практичний досвід навчання у нас. Також товариство привезло 80 апаратів УЗД експертного рівня для українських лікарень. Тут маємо 6 станцій, на яких лікарі навчаються та практично відпрацьовують різноманітні стани. Навчання проводять 10 американців на чолі з професором, керівником місії SCCM паном Хосе. УЗД важливе тим, що лікар одразу на місці, приставивши датчик, може визначити, чи є ушкодження. А в умовах війни – це незамінна річ», – розповіла Наталія Матолінець, заступниця директора з анестезіологічної роботи Першого медичного об’єднання Львова.

Організатори проведуть три дводенні курси, які триватимуть з 17 до 24 березня для трьох груп лікарів з усієї України, зокрема і військових медиків. Також відбудеться окремий курс експертного рівня для українських інструкторів, які в подальшому навчатимуть лікарів у своїх медичних закладах. Заняття відвідають 180 українських медиків. Також представники Товариства лікарів критичних станів (SCCM) передаватимуть благодійну допомогу – портативні УЗД-системи з дисплеями лікарям медичних закладів, які приймають евакуйованих пацієнтів, а також військовим медикам для порятунку пацієнтів у зонах бойових дій.

«Я радий, що маю можливість зі своїми колегами бути тут, в Україні, і передавати досвід, який маємо. Бо УЗД дає великі можливості при обстеженні різних травм і ушкоджень, це надзвичайно важливий інструмент для роботи військових лікарів», – зазначив керівник місії SCCM Хосе Діаз-Гомез.

«Такої кількості травм, які сьогодні є в Україні, немає ніде у світі. Сьогодні тут – епіцентр нових знань, і те, що ви є разом з нами, це велика інвестиція в людей, які рятують життя. Ми дуже це цінуємо і дякуємо вам за це», – зазначив перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко.

Організатор курсу – Асоціація анестезіологів України та Перше медичне об’єднання Львова. Навчання відбувається за підтримки Міністерства охорони здоров’я України, за участю першого заступника Міністра охорони здоров’я Сергія Дуброва. Фінансову частину у проведенні заходу взяв на себе найбільший благодійник української медицини – американська гуманітарна організація Direct Relief.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news