logo
24/04
23/04
22/04
2 ...

Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт Путіна

17-03-2023 17:371404

Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт Путіна
Фото: Радіо Свобода

Сьогодні, 17 березня 2023 року, Палата попереднього провадження ІІ Міжнародного кримінального суду видала ордери на арешт двох осіб у контексті ситуації в Україні: Володимира Володимировича Путіна та Марії Олексіївни Львової-Бєлової.

Про це йдеться у повідомленні на сайті суду.

Як зазначається, Путін несе відповідальність за військовий злочин у вигляді незаконної депортації дітей з окупованих територій України до рф.

«Злочини нібито були скоєні на окупованій українською територією щонайменше з 24 лютого 2022 року. Існують розумні підстави вважати, що пан Путін несе індивідуальну кримінальну відповідальність за вищезазначені злочини, за вчинення дій безпосередньо, спільно з іншими та/або через інших (стаття 25(3)(а) Римського статуту), і за його неспроможність здійснювати належний контроль над цивільними та військовими підлеглими, які вчиняли дії або допускали їх вчинення, і які перебували під його ефективним керівництвом. влади та контролю відповідно до відповідальності начальника (стаття 28(b) Римського статуту), – йдеться у релізі суду.

Незаконну депортацію українських дітей також інкримінують Марії Олексіївні Львовій-Бєловій (уповноважена з прав дитини в офісі президента російської федерації).

На підставі клопотань прокуратури від 22 лютого 2023 року суд визнав, що «є розумні підстави вважати, що кожен підозрюваний несе відповідальність за військовий злочин у вигляді незаконної депортації населення та незаконного переміщення населення з окупованих територій України до рф на шкоду українським дітям».

«Палата визнала, що ордери є таємними, щоб захистити потерпілих і свідків, а також забезпечити розслідування. Проте, пам’ятаючи про те, що дії, про які йдеться в даній ситуації, нібито тривають, і що обізнаність громадськості про ордери може сприяти запобіганню подальшому вчиненню злочинів, Палата вважає, що в інтересах правосуддя дозволити Секретаріату публічно оприлюднювати існування ордерів, імена підозрюваних, злочини, за які видано ордери, і види відповідальності, встановлені Палатою», – йдеться у повідомленні.

Вищезазначені ордери на арешт видані за поданими прокуратурою клопотаннями 22 лютого 2023 року.

Це рішення уже прокоментував Генеральний прокурор Андрій Костін: «Відтепер російський президент має офіційний статус підозрюваного у скоєнні міжнародного злочину – незаконного примусового переміщення українських дітей. Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт президента рф путіна і уповноваженої з прав дитини рф львової-бєлової.

 Це означає, що за межами росії путіна мають заарештувати та передати до суду. А світові лідери тричі думатимуть, перш ніж тиснути йому руку або сідати з ним за стіл переговорів. Світ отримав сигнал, що російський режим є злочинним і його керівництво та поплічники будуть притягнуті до відповідальності.

 Це історичне рішення для України та всієї системи міжнародного права.

Вдячний за нього особисто Прокурору МКС Каріму Хану. Ми щодня тісно співпрацюємо щодо розслідування злочинів, вчинених проти України. Зокрема, щодо насильницької депортації дітей, Офіс Генерального прокурора передав МКС понад 40 томів матеріалів – більше 1000 сторінок».

За словами Костіна, загалом у провадженнях, в яких Офіс Генпрокурора здійснює процесуальне керівництво, зафіксовано депортацію понад 16 тисяч дітей з Донецької, Луганської, Харківської та Херсонської областей. Але реальна цифра може бути значно більшою, наголосив він.

«Жодних сумнівів, це – спланована політика рф, спрямована на знищення України як держави та українців як нації. Викрадаючи наших дітей, росія буквально краде наше майбутнє», – додав генпрокурор.

«Нам вдалося повернути додому 308 дітей. Маємо повернути їх всіх. І засудити в українських та міжнародних судах кожного причетного до примусової депортації українських дітей. А також до інших воєнних злочинів, злочинів проти людяності, геноциду та найтяжчого міжнародного злочину – агресії», – зазначив Костін.

«Сьогоднішнє рішення – історичний крок. Та це лише початок довгого шляху до відновлення справедливості.

І цей шлях ми маємо пройти спільно з усім вільним світом. Очікуємо від всіх держав, які вважають себе частиною цивілізованого світу, відповідних кроків щодо притягнення підозрюваних у вчиненні міжнародних злочинів до відповідальності. Навіть якщо це найвищі керманичі російського терористичного режиму. Особливо якщо це найвищі керманичі російського терористичного режиму», – додав він.

Нагадаємо: У 2014 та 2015 роках Україна звернулася до МКС із запитами щодо розслідування воєнних злочинів та злочинів проти людяності, вчинених на території України. У 2022-му році було ухвалено необхідні зміни до законодавства, які дозволили Офісу Прокурора МКС повноцінно здійснювати розслідування в Україні. Найближчим часом представництво офісу Прокурора МКС запрацює в Україні.

Прокурори Офісу Генпрокурора щодня працюють в тісному контакті з МКС щодо випадків насильницької депортації українських дітей. Забезпечують роботу представників МКС з потерпілими та свідками. Допомагають в отриманні всієї необхідної інформації. Для цього було підготовлено понад 30 запитів до органів державної влади та місцевого самоврядування.

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news