Львів’ян запрошують на фільм «Життя на межі», що складає мозаїку причин та наслідків російсько-української війни

https://leopolis.news/post/82105/lvivyan-zaproshuyut-na-film-jyttya-na-meji-shcho-skladae-mozaku-prychyn-ta-naslidkiv-rosiysko-ukransko-viyny

19/03/2023

Як повідомляє пресслужба Львівської міської ради, цей фільм про те, як успішні українські кінопродюсери взяли до рук зброю, щоб боронити країну, та камери задля фіксації моторошної реальності.

З уламків спогадів та власного кіноархіву ветерани Павло Пелешок та Юрко Іванишин збирають мозаїку причин та наслідків, з яких складається російсько-українська війна – від кінця 2013 року до сьогодні. Автори пішли добровольцями на фронт, побували в гарячих точках Донбасу, створили саморобний дрон «Фурія», назву якого зараз носить один з найкращих підрозділів аеророзвідки. І весь цей час вони продовжували творити, аби показати світові правду про жахливу війну, яка стала можлива у XXI столітті.

У кінострічці багато відео з телефонів, новинних сюжетів, фрагментів стрімів, ролики з YouTube. Як кажуть самі автори стрічки, у фільмі немає жодного кадру документального, який би було спеціально знято, тобто це все матеріал з відкритих джерел.

Зазначимо, що Павло та Юрко були серед продюсерів та операторів документального фільму Євгена Афінеєвського «Зима у вогні», який номінувався на «Оскар», тож у фільмі «Життя на межі» є кадри із поїзди до Лос-Анжелеса. Оповідь стрибає в часі та між подіями, фіксуючи свідчення про ключові події війни з російським агресором та передаючи розгубленість українця, який раптово на короткий час опиняється поза цією боротьбою (наприклад, на червоній доріжці).

Кіно «Життя на межі» вийшло у прокат 16 березня, то ж його вже можна подивитись у кінотеатрах Львова.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news