logo
26/04
2 ...

Львівським лікарям вдалося врятувати чоловіка з розривом стравоходу

21-03-2023 19:13692

Львівським лікарям вдалося врятувати чоловіка з розривом стравоходу
Фото: ЛМР

Після застілля 49-річний львів’янин мав рвоту сім годин. У нього боліло в лівому підребер’ї. Карета швидкої допомоги доправила чоловіка до лікарні святого Луки.

Про це повідомляє пресслужба Львівської міської ради.

Медики відділення невідкладної допомоги зробили пацієнту УЗД внутрішніх органів та рентген грудної клітки. Проте причини болю не знайшли. У той час чоловікові ставало ще гірше. І досвідчені лікарі зрозуміли: скоріш за все, у чоловіка розірвався стравохід. Медичною мовою це називається синдромом Бурхаве.

Цей діагноз підтвердила фіброгастроскопія, тобто огляд слизової оболонки стравоходу, шлунку і дванадцятипалої кишки з допомогою ендоскопа.

«Банкетний стравохід», як ще часто називають патологію, це розрив стравоходу, який, зазвичай, виникає внаслідок надмірної блювоти після застілля або вживання алкоголю. У лікарській практиці такі пацієнти трапляються рідко.

До 50% пацієнтів медикам вдається врятувати протягом шести годин після виникнення раптового болю – основного симптому розриву. Після шести годин шанси на життя в таких хворих зменшуються, оскільки їжа потрапляє у середостіння грудної клітини та починається гнійний процес.

Пацієнт вчасно потрапив до спеціалістів та після обстеження його невідкладно взяли до операційної. Дві години хірургам знадобилося, аби «полагодити» стравохід. Далі у реанімації медики 26 днів виходжували пацієнта, щоб стабілізувати всі системи і функції його організму. І вже на 27-й день його перевели до палати відділення хірургії.

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news