logo
29/03
28/03
2 ...

У ЛНМУ відбулися тематичні заходи з нагоди 106-річниці від початку Української революції 1917 – 1921 рр.

22-03-2023 11:22480

У ЛНМУ відбулися тематичні заходи з нагоди 106-річниці від початку Української революції 1917 – 1921 рр.
Фото: відділ комунікації і промоції ЛНМУ ім. Данила Галицького

17 березня виповнилося 106 років від початку Української революції 1917 – 1921 рр. То ж цілком закономірно, що це стало темою заняття, яке провела доцентка кафедри українознавства Наталія Гірна для студентів 24 і 25 груп першого курсу медичного факультету №2. Воно було присвячене першому етапові Української революції – добі Центральної ради і Гетьманату П.Скоропадського. 

Про це повідомляє відділ комунікації та промоції Львівського національного медичного університету ім. Данила Галицького.

Студенти активно дискутували про здобутки і прорахунки УЦР, порівнювали законодавчі акти урядів Центральної ради і гетьмана П. Скоропадського, розмірковували над причинами політичних помилок у розбудові української державності, наголошували на важливості формування власної армії. Попри складну внутрішню і зовнішню ситуацію, саме УЦР 20 листопада 1917 р. у ІІІ Універсалі проголосила Українську народну республіку, а 22 січня 1918 р. ІV Універсал декларував повну незалежність УНР. 

Майбутні лікарі слушно відзначили успіхи гетьмана П.Скоропадського у національно-культурному будівництві, зокрема, українізацію освіти і державного апарату, а також позитивні зрушення у питанні державного кордону України та широкому міжнародному визнанні нашої держави.

Підсумовуючи, зійшлися на тому, що історичне значення Української революції 1917 – 1921 рр., насамперед, полягає у відновленні державності України після тривалого періоду перебування під владою чужих імперій.

Також на лекції для студентів V потоку медичного факультету проаналізували другий етап Національної революції, зосередивши увагу на добі ЗУНР і Директорії УНР, відзначили непроминальне значення для майбутніх поколінь Акта злуки УНР і ЗУНР, узагальнили причини поразки визвольних змагань. Окремо зупинилися на жахливій епідемії тифу, яка охопила УГА у 1919 р. та самовідданій праці військових лікарів.

Події понад столітньої історії мають багато паралелей із сьогоденням: триває російсько-українська війна, московська орда намагається знищити нашу державу. Але, на відміну від початку ХХ ст., нині на нашому боці весь цивілізований світ, тому Україна переможе!

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news