Убивства активістів Майдану: екскомандиру львівського «Беркуту» повідомлено про підозру

https://leopolis.news/post/82283/ubyvstva-aktyvistiv-maydanu-ekskomandyru-lvivskogo-berkutu-povidomleno-pro-pidozru

22/03/2023

Про це повідомляють ДБР та Офіс Генерального прокурора.

Як повідомляють у ДБР, триває робота щодо збирання доказів та притягнення до кримінальної відповідальності всіх причетних до злочинів відносно учасників акцій протесту у 2013-2014 роках. Підозри висувають не лише високопосадовцям, які віддавали злочинні накази щодо силового розгону учасників акцій протесту, а й безпосереднім їх виконавцям.

Так, повідомлено про підозру черговому колишньому командиру батальйону міліції особливого призначення «Беркут» ГУМВС України.

«Під його керівництвом підрозділ з Львівщини разом з іншими 18 лютого 2014 року застосували фізичну силу, спецзасоби, у тому числі світло-шумові гранати виробництва рф, помпові рушниці, що були споряджені патронами зі свинцевою картеччю, проти мітингувальників на вул. Інститутській в м. Києві та прилеглих до неї вулицях.

У результаті таких дій загинуло 3 особи та близько 200 отримали тілесні ушкодження, у тому числі й вогнепальні, різного ступеня тяжкості», – йдеться у повідомленні ДБР.

«За даними слідства, підозрюваний, виконуючи явно злочинний наказ керівництва Міністерства внутрішніх справ та ГУМВС України в м. Києві, для залякування населення організував вчинення підпорядкованими співробітниками терористичного акту. Його метою було перешкоджання масовому руху мітингувальників з Майдану Незалежності до Верховної Ради України. Протестувальники планували публічно висловити підтримку голосуванню народних депутатів за повернення до Конституції України 2004 року, що передбачала обмеження повноважень Президента.

Експравоохоронець забезпечив без відповідних підстав і з порушенням норм чинного законодавства невибіркове застосування підпорядкованими співробітниками МОП «Беркут» спеціальних засобів та вогнепальної зброї.

Такі дії колишнього командира батальйону «Беркуту» призвели до вбивств 3 мітингувальників, спричинення тяжких тілесних ушкоджень 5, середньої тяжкості – 43, легких – 77», – повідомили в Офісі Генерального прокурора.

Фігурант підозрюється у перевищенні службових повноважень, вчиненні терористичного акту, організації спричинення тяжких тілесних ушкоджень, а також вчиненні умисних вбивств та закінчених замахів на вбивство двох і більше учасників акцій протесту.

Вирішується питання щодо обрання йому запобіжного заходу.

Правоохоронці не називають імені підозрюваного екссиловика з Львівщини. Однак ймовірно йдеться про колишнього керівника львівського підрозділу «Беркут» Ростислава Пацеляка, який звільнився зі служби після подій на Майдані.

У 2016 році Генпрокуартура скерувала щодо  Ростислава Пацеляка обвинувальний акт за перевищення влади та службових повноважень, перешкоджанні професійній діяльності журналістів і проведенню мирних зібрань 18 лютого 2014 року під час мирної ходи. У 2021 році суд обрав йому запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news