logo
20/04
19/04
2 ...

Відбулось засідання Львівської обласної комісії з питань ТЕБ і НС

23-03-2023 09:24460

Відбулось засідання Львівської обласної комісії з питань ТЕБ і НС
Фото: Львівська ОВА

Учора, 22 березня, у Львівській обласній військовій адміністрації провели чергове засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій (ТЕБ і НС).

Про це повідомляє пресслужба ЛОВА.

Відбулося воно під головуванням першого заступника начальника Львівської ОВА Андрія Годика.

Директор департаменту з питань цивільного захисту Львівської ОВА Ігор Туз доповів про стан матеріальних резервів для запобігання і ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій та про встановлення режиму функціонування Пунктів Незламності на території області. Він поінформував, що покриття системами оповіщення становить 80% у містах та майже 60% у сільських районах, а також додав, що продовжують роботи з облаштування систем інформування населення для покриття понад 90% території області.

«Питання оповіщення населення є пріоритетним та життєво важливим. Не одне життя та здоров'я врятували ці системи завдяки своєчасному реагуванню населення та переміщення у безпечні укриття. Великим плюсом є розуміння та співпраця зі сторони громад області, а також постійне збільшення обладнання систем оповіщення та, відповідно, відсотку охоплення території області», – зазначив Андрій Годик.

Він також поінформував, що внаслідок покращення погодних умов на території області Пункти Незламності необхідно перевести у так званий «сплячий» режим. При необхідності вони будуть функціонувати у межах територій, де буде така потреба. 

Щодо заходів запобігання та протидії масовим пожежам лісів, торфовищ і сільгоспугідь на території Львівської області у літній період 2023 року доповів заступник начальника Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Львівській області з реагування на надзвичайні ситуації Микола Гуменюк. Він розповів, що упродовж минулого року на території області зареєстрували 2864 пожежі в екосистемах на загальній площі  603 гектари. 

«Найбільша кількість пожеж в екосистемах за минулий рік виникала у Львівському, Стрийському, Червоноградському та Яворівському районах. Від початку цього року зареєстрували 688 пожеж, з них 195 виникали в екосистемах області. 

Найбільша кількість займань була у Львівському, Дрогобицькому та Стрийському районах. Для запобігання та протидії виникненню пожеж на території області з 17 по 21 березня представники ДСНС провели 79 рейдів, у межах яких склали 20 протоколів про адміністративні правопорушення. Такі рейди провели у понад пів тисячі населених пунктів Львівщини», – поінформував Микола Гуменюк.

Також обласна комісія ТЕБ та НС за поданням Головного управління ДСНС у Львівській області розглянула і затвердила класифікацію об’єктів хімічної небезпеки Львівської області.

Питання задоволення потреб населення та галузей економіки водними ресурсами у разі настання маловоддя доповів начальник Басейнового управління водних ресурсів річок Західного Бугу та Сяну Роман Туцький. Він розповів, що основним джерелом водопостачання в області є підземний водозабір, вода з якого, переважно, використовується для підтримки риборозведення та забезпечення технологічних процесів.

«Львівська область забезпечена водними ресурсами. Минулоріч в області було забрано понад 185 мільйонів метрів кубічних води, що становить 44% від загального ліміту, який встановлений у дозволах на спеціальне водокористування. Станом на сьогодні з 21 водосховища на Львівщині 14 є повністю заповненими, 4 –  на 75% та 3 водосховища – на 60%. Згідно з режимами водосховища дозаповняться до початку літа. Також управління водних ресурсів проводить заходи з урегулювання меліоративних каналів, а також роботи з відновлення та облаштування джерел», – повідомив Роман Туцький.

Генеральна директорка державної установи «Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ» Наталія Іванченко розповіла про проведення заходів з розвитку імунопрофілактики та захисту населення від інфекційних хвороб.

«Упродовж останніх двох років на Львівщині різко знизилося охоплення обсягами профілактичних щеплень. Найбільше насторожує те, що проти кору в області вакцинували лише 41% населення, у той же час в Україні зареєстрований спалах кору при підтверджених двох випадках цього захворювання. Для того, щоб скоординувати діяльність закладів охорони здоров'я, розробили план заходів, прийняття якого дозволить покращити роботу з населенням у цьому питанні», – зазначила Наталія Іванченко.

Також вона додала, що найбільш активно вакцинуються на Львівщині категорія внутрішньо переміщених осіб.

Додатковим пунктом внесли на розгляд комісії питання контролю виконання рішення обласної комісії ТЕБ і НС (протокол №7 від 2020 року) щодо обмеження руху автотранспорту на ділянці дороги Дрогобич – Трускавець.

«Відповідних заходів щодо обмеження проїзду вантажного та габаритного транспорту на вказаній ділянці автодороги вжили, однак після утворення провалля уже минуло три роки, тому частину знаків та шлагбаумів самовільно перемістили місцеві жителі. Як мешканці, так і гості цього району користуються довільно ділянкою цієї автодороги попри її аварійність. Тому відповідальні за забезпечення дорожнього руху органи повинні забезпечити безпечне переміщення транспортних засобів на вказаній ділянці автомобільної дороги», – резюмував Андрій Годик.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news