logo
19/04
2 ...

У селі Дрогобицької громади запровадили карантин через сказ у собаки

23-03-2023 15:54509

У селі Дрогобицької громади запровадили карантин через сказ у собаки

У селі Унятичі Дрогобицької громади та його 5 кілометровій зоні запроваджено карантинні обмеження через  виявлення захворювання на сказ у собаки.

Як інформує Дрогобицька РВА, 23 березня таке рішення прийняли на засіданні Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при ДРВА.

Триватиме карантин до 22 травня 2023 року за умов відсутності нових випадків захворювання тварин сказом. Це вже третє село у Дрогобицькому районі, де з початку року впровадили карантин через виявлений сказ у тварин. 6 січня карантин запровадили у селі

Доброгостів, а 9 березня у селі Грушів.

Як повідомив начальник Дрогобицького районного управління ГУ ДПСС у Львівській області Юрій Гарбузинський, внаслідок розслідування встановлено, що собака у селі Унятичі знаходилась на постійному прив’язі. За день до загибелі працівниками ветеринарної служби було оглянуто тварину і було встановлено: «тварина знаходилась в лежачому положенні, у собаки були судорожні, мимовільні рухи нижньої щелепи, слинотеча, собака не приймала їжу та воду. Зіниці не збільшені. Ран від укусів на тварині не виявлено. Агресії не проявляла». 20 березня  власник тварини повідомив про її загибель, також розповів, що напередодні на подвір’ї, де перебувала собака, було помічено лисицю. Фахівці Львівської регіональної державної лабораторії

Держпродспоживслужби підтвердили, що тварина загинула від вірусу сказу.

На місці загибелі собаки провели вимушену дезінфекцію території.

Для запобігання поширення хвороби ветеринарної службою району проводяться обходи прилеглої території. Безпритульних собак та котів, які б могли бути у контакті із твариною, не виявлено. В селі Унятичі проводиться вакцинація всіх сприятливих до сказу тварин. Загалом у селі зафіксовано 284 собак та 153 котів. Станом на сьогодні імунізовано вже 125 собак та 93 котів.

За результатами засідання Комісія вирішила: Дрогобицькому товариству УТМР та ДРТМіР «Лісівник» проводити заходи зі зменшення чисельності популяризації лисиць у лісових масивах. На час дії воєнного стану відстріл лисиць не проводили, що ймовірно призвело до поширення сказу серед свійських тварин.

Староста Нагуєвицької селищної ради до 31 березня 2023 року повинна забезпечити та провести відлов безпритульних тварин при їх наявності, а також забезпечити виконання комплексного плану заходів щодо ліквідації вогнища сказу серед тварин у селі Унятичі та прилеглих територіях.

Мешканців закликають організувати утримування собак на прив’язі або у спеціальних вольєрах.

Leopolis.news