logo
28/03
27/03
26/03
25/03
2 ...

У Львові на Марсовому полі розпочали ексгумацію давніх поховань (ФОТО)

24-03-2023 08:567874

У Львові на Марсовому полі розпочали ексгумацію давніх поховань (ФОТО)
Фото: автора

Учора, 23 березня, у Львові на так званому Марсовому полі розпочалися роботи з ексгумації давніх поховань.

Про це Leopolis.news стало відомо з власних джерел. Ми відразу навідалися на поле, де зараз ховають новітніх героїв, котрі загинули у цій російсько-українській війні, аби на власні очі переконатися, як виконується рішення виконкому Львівської міської ради № 201від 28.02.2023 «Про здійснення заходів з перепоховання праху військовослужбовців радянської армії з території Личаківського військового цвинтаря».

На жаль, гранітні плити з іменами осіб, причетних до радянського окупаційного режиму, ніхто не ще чіпав.

Натомість розкопки проводяться на полі між новими похованнями та хрестом, поставленим тут на честь січових стрільців, могили котрих зруйнувала радянська влада.

Доктор історичних наук, старший науковий співробітник відділу археології Інституту українознавства ім. Івана Крип’якевича НАН України Микола Бандрівський зауважив, що на Марсовому полі здійснювали поховання ще з XIX століття.

«Там все всіяно похованнями. І я неодноразово казав, що ті могили, які зараз викопують на цьому місці, руйнують ті поховання, які є на споді. Тут, згідно із детальним планом 1927 року були поховані військові австро-угорської, німецької, польської та інших армій. Зрештою, тут були поховання мусульманських (турецьких) військових а також могили сербів, чехів і боснійців. Всього налічувалося 4712, серед яких було чимало й братських», - каже він.

За словами археолога, хоча останні десятиліття тут був зелений газон, це не означає, що існуючі тут могили десь зникли.

«Те, що радянська влада знесла надмогильні гробівці, не означає, що ті кістки із раніших (за часом) військових могил, десь поділися. У той час радянська влада зруйнувала тільки те, що впадало в очі – тобто надмогильні горбки», - говорить Микола Бандрівський.

Також науковець вважає, що ховати новітніх героїв було б краще на Пагорбі слави на Майорівці тобто на вершині домінуючого пагорба, а не внизу Марсового поля, оскільки це низинна ділянка, а такі місця вважаються непрестижними. Звісно впорядкувавши той Пагорб слави і українізувавши його мистецько-архітектурний вигляд. Бо наші новітні українські герої, котрі поклали своє життя за незалежність України, заслуговують, аби їх вшанували гідно і на відповідному рівні.

Тому не випадково, понад сто років тому, під час дев'ятимісячної окупації Львова у 1914-1915 роках росіяни обрали під свій майбутній військовий пантеон – саме цей, найвищий і найпрестижніший пагорб.

«У роки Першої світової війни, на місці майбутнього Пагорба слави тогочасна окупаційна російська влада встановила чотириметровий білокам'яний хрест, під яким вмістила пам'ятну дошку з написом: «Братскія могилы доблестныхъ русскихъ воиновъ жизнь положившихъ за Веру. Царя и Отечество 1914-1915 гг.» Адже, у всьому світі, данина шани, яку віддають полеглим воїнам у значній мірі пов'язана з місцем на якому здійснюються захоронення і яке майже завжди є ландшафтною домінантою у тій околиці», – каже науковець.

Про це добре знали і радянські окупанти, котрі використали Пагорб слави у Львові для прославлення свого режиму.

«Вважаю, що Пагорб слави треба упорядкувати і саме там ховати наших новітніх героїв», – переконаний Микола Бандрівський.

Натомість, могили воїнів, котрі поклали своє життя з російськими окупантами, розташовують впритул до радянського військового меморіалу, який вшановує тих, хто воював уже після 1945 року з УПА та належав до військ НКВС і МГБ.

Директор ЛКП «Музей-заповідник «Личаківський цвинтар» Олександр Дмитрів, котрий перебував на території Марсового поля в момент, коли й ми туди навідалися, запевнив кореспондентів Leopolis.news, що наступним етапом розкопок та ексгумації стане ота смуга посередині поля, котра нагадує георгієвську стрічку.

Представника руху «Суспільство майбутнього», учасник російсько-української війни, нині – боєць 80 ОДШБ Антон Петрівський, котрий кілька років поспіль вимагав від місцевої влади Львова ексгумації поховань енкадевістів, каже, що йому особисто обіцяли це зробити.

«Моя думка: треба, щоби процес ексгумації провели максимально швидко. Варто очистити Марсове поле від окупаційних кісток. А ці кістки перенеси в одне місце, поставити християнський хрест. І хай собі лежать в одній могилі», - зазначив він.

Маріанна Попович, для Leopolis.news

Читайте також: Чи місце похованням енкаведистів на Личаківському цвинтарі у Львові.