За рибу для дитсадків Львова освітяни переплатять понад 500 тис. грн

https://leopolis.news/post/82447/za-rybu-dlya-dytsadkiv-lvova-osvityany-pereplatyat-ponad-500-tys-grn-

24/03/2023

Про це пишуть «Наші гроші. Львів».

Провівши відкриті торги з особливостями, замовник опублікував повідомлення про намір підписати договір з підприємицею Надією Хробак. При цьому ціна запропонованого товару виявилась на порядок вищою від ринкової.

Як ми вже зауважували, це вже друга спроба відділу освіти придбати необхідну освітянам рибу. Першу закупівлю довелось скасувати, оскільки учасник, все та ж Надія Хробак, не змогла вчасно виправити виявлені в її тендерній документації помилки. Вдруге відкриті торги з особливостями замовник оголосив 2-го березня. 

Відповідно до вимог тендерної документації майбутній підрядник має постачати рибу до кінця року у понад 20 львівських дитсадків. Мова йде про 18000 кг тушок та 2000 кг філе хека.

При очікуваній вартості замовлення в 3,3 млн грн Надія Хробак запропонувала виконати замовлення на 3,29 млн грн. Оскільки більше претендентів не було – ця пропозиція і стала переможною. 

Втім, пропозиція пані Хробак – 168 грн/кг тушки хека – суттєво відрізняється від середньоринкових цін.  Наприклад, на «Шуварі» таки же хек коштує 127,5 грн/кг, у мережі «Сільпо» свіжоморожені тушки хека вроздріб продають по 129 грн/кг. Таким чином переплата на 18 тоннах продукції становить близько 720 тис. грн. 

А от ситуація з цінами на філе хека кардинально протилежна. Його Надія Хробак готова поставляти по 134,4 грн/кг, хоча мережі супермаркетів продають філе по 244 грн/кг («Сільпо») чи 249 грн/кг («Ашан»). Тобто на двох тоннах філе освітяни зекономлять близько 178 тис. грн. 

Тим не менше, загальна переплата на цій закупівлі складе близько 542 тис. грн. При цьому варто зауважити, що з 3,29 млн грн, які освітяни планують використати на цю закупівлю, понад 1,55 млн грн зібрали з батьків дітей, що відвідують ці дитсадки.

Потенційна переможниця торгів Надія Хробак зареєструвала власний ФОП у 2005 році. Вона також є бенефіціарною власницею львівського ТОВ «Марсо», що спеціалізується на продажі продуктів харчування. За даними аналітичної платформи Clarity Pproject, з моменту впровадження Prozorro ФОП Надія Хробак встигла підписати вже 58 договорів на 13,53 млн грн. 

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news