logo
28/03
2 ...

Місце для спілкування мусульман: у Львові відкрили ісламський центр

24-03-2023 17:072312

Місце для спілкування мусульман: у Львові відкрили ісламський центр
Фото: автора

У Львові відкрили ісламський релігійно-культурний центр. Це вже четвертий простір для мусульман, котрі мешкають у Львові та Львівській області. 

 

Про це Leopolis.news повідомила активістка Лєране Тульчій. 

За її словами, сюди можуть приходити всі, хто сповідує іслам. 

«На Львівщині мешкають азербайджанці, турки, узбеки та араби. І, звісно, кримські татари. Багато хто мешкає поза Львовом. Тож вони можуть приїздити і відвідувати центри там, де їм зручно», – пояснює вона. 

Активістка каже, що її одновірці потребують не тільки духовного навчання, але й звичайного спілкування.

«Ми потребували простору, де ми можемо не тільки помолитися, але й поговорити, згадати свою мову та традиції», – каже пані Лєране.

Також, на її думку, сюди будуть навідуватися й інші мешканці Криму, котрі змушені були покинути свої домівки після окупації автономної республіки росіянами. 

«Для кримчан звично було чути, як муедзин закликає до молитви п’ять разів на день», – говорить вона. 

Також Лєране Тульчій розповідає, що до 2016 року вона мешкала в Криму. Але коли життя для кримських татар там стало нестерпним, то виїхала на Київщину та оселилася з родиною в Ірпені.

Проте, і звідти її вигнали російські окупанти.

«У ці дні рік тому були дуже активні бої. Ми з сином виїхали 6 березня. Рашисти вже зруйнували мости. На жаль, у нас не було свого транспорту. Тому ми попросилися до сусідів. І ми через села та ліси виїхали. Зупинилися на Черкащині у побратимів мого чоловіка», – розповідає вона.

І додає, що зараз її чоловік перебуває в ЗСУ та боронить Україну від російських окупантів. 

Після переїду до Львова активістка проводила майстер-класи з орьнека, кримськотатарського орнаменту, який занесений до спадщини ЮНЕСКО. А також розповідала своїм співвітчизникам та новим друзям про кримськотатарського діяча Номана Челебіджіхана. 

«Він, наче Михайло Грушевський, був свого часу просвітником», – каже вона. 

Лєране Тульчій зізнається, що у Львові їй продовжує снитися Крим. І після визволення вона планує повернутися додому. В тому, що Крим визволять, вона навіть не сумнівається. 

Опікується культурним центром у Львові імам мечеті Анад. За його словами, йому також довелося виїхати з Криму у 2014 році до Херсона. А минулого року – знов втікати від російських окупантів. Тепер вже на Львівщину, у Дрогобич.

«Багато мусульман змушені були переїхати у 2014 році. А після нападу росіян у 2022 році  ті, хто замешкав на територіях, які нині окупували, переїхали на Захід України», – каже він.

Імам зізнається, що цим родинам важко, адже їм довелося двічі втрачати свій дім. На Львівщині громади зустріли їх гостинно: надали житло, допомагали продуктами та налагодити побут. 

«Але все одно було відчуття, що чогось бракує. Тому відкриття цього центру, де ми можемо збиратися, дуже важливим є для нас», – зазначив він.  

Маріанна ПОПОВИЧ, для Leopolis.news