Сьогодні – Міжнародний день театру

https://leopolis.news/post/82572/sogodni--mijnarodnyy-den-teatru

27/03/2023

День театру щорічно відзначають в усьому світі з 1961 року після відповідного рішення на IX конгресі Міжнародного інституту театру при ЮНЕСКО. Традиційно цей день проходить під девізом «Театри як засіб взаєморозуміння та зміцнення миру між народами».

Як інформує міністерство культури та інформаційної політики України, рік війни для театрів – це зруйновані та знищені будівлі театрів. Водночас це понад 50 прем’єр та сотні виступів в Україні та за кордоном, робота в екзилі й повернення в свої рідні деокуповані міста. 

Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко привітав всіх творців театрального мистецтва та зачитав вітання Президента України Володимира Зеленського з нагоди Міжнародного дня театру: 

«Дякую всім театральним митцям та колективам, які у важкі часи випробувань прийняли виклик, тримають культурний фронт і демонструють патріотизм, мужність та непохитну віру. Завдяки вам театри, серед іншого, продовжують діяти й у якості арт-хабів, волонтерських та гуманітарних штабів. Вдячний усім, хто нині творить мистецтво нескорених, за кожен виступ у бомбосховищі, військовій частині чи шпиталі. Особлива повага театральним діячам, які взяли до рук зброю і мужньо боронять рідну землю в лавах Збройних Сил України, а також тим, хто відмовився співпрацювати з окупантом навіть попри загрозу життю.

Наш невимовний біль – драматичний театр у Маріуполі. Прицільне знищення переповненої жінками і дітьми театральної будівлі увійде в історію як один із найжахливіших злочинів проти людяності, скоєних росіянами. Упевнений, що ми відбудуємо театр і повернемо в нього життя».  

Олександр Ткаченко додав: «Вдячний вам за те, що ви є точкою опори. Коли розкуплені всі квитки на виставу та повний зал аплодує новій прем‘єрі, я знаю, що за нами перемога. З днем театру!».

Leopolis.news