logo
28/03
27/03
2 ...

Безробітних, які відмовилися працювати за набутим за державні кошти фахом, зобов’язали відшкодувати витрати на навчання

29-03-2023 10:46526

Безробітних, які відмовилися працювати за набутим за державні кошти фахом, зобов’язали відшкодувати витрати на навчання
Фото: ілюстративне

Кабінет міністрів зобов’язав безробітних, які відмовилися працювати за набутим в результаті професійного навчання за державні кошти фахом, відшкодувати витрати на навчання.

Відповідне рішення закріплене постановою Уряду №264 від 24 березня, повідомляє «Судово-юридична газета».

Зазначеною постановою затверджено порядок професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації зареєстрованих безробітних та, зокрема визначено, що «У разі припинення безробітним професійного навчання без поважних причин або відмови працювати за набутою професією безробітний протягом 30 календарних днів після припинення або завершення навчання відшкодовує центру зайнятості, який уклав з ним договір про професійне навчання за сертифікатом на навчання та/або договір про проживання в період навчання, суму витрат на професійне навчання, проживання в період навчання, проїзд до місця розташування закладу освіти або роботодавця та у зворотному напрямку, попередній медичний, психіатричний та наркологічний огляди».

Отже якщо ви почали навчатися наприклад робітничій професії за державні кошти, але передумали працювати за новим фахом, то кошти доведеться повернути.

Згідно з порядком професійне навчання безробітних фінансуватиметься за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття. Строк професійного навчання безробітних визначається робочими навчальними планами та освітніми програмами і не може перевищувати  10 місяців.

Безробітний підписує договір та зобов’язується працевлаштуватися за набутою професією (спеціальністю) протягом 15 календарних днів після завершення навчання в разі професійного навчання на замовлення роботодавця.

Безробітний, який пройшов професійне навчання за сертифікатом на навчання для самозайнятості або провадження підприємницької діяльності, зобов’язується протягом 30 календарних днів після завершення навчання запровадити підприємницьку діяльність шляхом реєстрації юридичної особи або фізичної особи — підприємця.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news