logo
28/03
27/03
2 ...

Міськрада планує «забити останній цвях» у бізнес МАФів у Львові

29-03-2023 19:321371

Міськрада планує «забити останній цвях» у бізнес МАФів у Львові
Фото: ілюстративне

Уже кілька років власники МАФів у Львові зіштовхуються з проблемою неможливості внесення будь-яких змін в дозвільні документи з ведення підприємницької діяльності.

Міська рада принципово не розглядає жодного питання по зміні власника МАФа, по зміні місця розташування МАФа або виправлення будь-якої технічної помилки. Востаннє Ухвалу про заміну сторони у договорах оренди конструктивних елементів благоустрою було прийнято у 2021 році і стосувалася вона м. Винників, по Львову таких Ухвал не було з 2019 року. При цьому виконком регулярно приймає рішення про примусовий демонтаж МАФів, наче у зв’язку із невідповідністю документів та бажанням облаштувати громадський простір.

Отож, 15 лютого цього року на засідання депутатської комісії архітектури, містобудування та розвитку територій представили 150 звернень від власників МАФів щодо внесення змін в Ухвали про надання в оренду конструктивних елементів благоустрою. Комісія вирішила скерувати усі ці звернення до управління архітектури та урбаністики для підготовки уніфікованого рішення по усіх зверненнях, але виходити з позиції, що МАФ «не є приватною власністю і не може бути об’єктом купівлі продажу»!!!

За таке рішення проголосували О.Різник, Ю. Мартинюк, А. Дячишин, Л. Давидович і представлять його як Ухвалу на черговому пленарному засіданні ЛМР.

Отже, у підсумку ми маємо малий бізнес, який поволі міська рада загнала за межі закону, а зараз, у час війни, на ньому планують поставити «хрест». Підприємець, який вклав кошти у тимчасову споруду, витратився на підключення комунікацій, на технічну документацію, документи, які передбачені Положенням про оренду окремих конструктивних елементів благоустрою (паспорти, рішення, ухвали) не може передати свій бізнес нікому і навіть перейменувати його!!! Причини можуть бути різні: змінив юридичну особу, помер, пішов на війну, виїхав за кордон, захворів, збанкрутів і тп….Без зміни власника МАФ перестає функціонувати, адже не може переоформити договори на обслуговування комунікацій і оплату оренди.

Стратегія міськради зрозуміла: існуючі МАФи мають бути ліквідовані, а нові встановлюватимуть лише через систему прозоро. Однак, є моральна складова за якою стоять сімї малих підприємців, які завжди наповнювали міський бюджет і мають право легально працювати й надалі, сплачувати податки і надавати роботу іншим. Є ще економічна складова, яка працює стабільно без збоїв: орієнтовно 1500 ФОПів сплачують щонайменше по 2 тис. з МАФа, а це 3 млн.грн. щомісячно до міського бюджету.

Найпростіший спосіб вирішення проблеми - все зруйнувати і побудувати заново, але коли мова йде про людей потрібно докласти зусиль і знайти компромісний варіант, особливо у час коли щодня втрачаємо людські життя!

Марічка Муха, для Leopolis.news