logo
29/03
2 ...

Львівська облрада звернулася до вищих органів влади щодо належного функціонування інфекційних лікарень

31-03-2023 19:14671

Львівська облрада звернулася до вищих органів влади щодо належного функціонування інфекційних лікарень
Фото: ЛОР

У четвер, 30 березня, Львівська обласна рада звернулася до Прем’єр-міністра України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Міністерства охорони здоров’я України щодо належного функціонування інфекційних лікарень.

Про це повідомляє пресслужба Львівської обласної ради.

«Ми, депутати Львівської обласної ради, висловлюємо глибоку стурбованість щодо певних положень постанови Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2023 року № 174 «Деякі питання організації спроможної мережі закладів охорони здоров’я». Зокрема, у пункті 7 Порядку функціонування госпітальних округів і госпітальних кластерів та встановлення їх меж зазначено, що надкластерними закладами охорони здоров’я відповідно до потреб населення у медичному обслуговуванні визначаються багатопрофільні лікарняні заклади для дорослих, багатопрофільний лікарняний заклад для дітей та заклади із розрахунку не більше одного на госпітальний округ, які виконують функцію головного центру з організації і надання медичної і реабілітаційної допомоги за такими напрямами: онкологічний, кардіологічний, психіатричний, фтизіопульмонологічний або інфекційний, перинатальний. Вказане вище формулювання із вживанням слова «або» ставить під загрозу існування інфекційних лікарень.

Звертаємо увагу на особливості функціонування інфекційних лікарень, зокрема комунального некомерційного підприємства Львівської обласної ради «Львівська обласна інфекційна клінічна лікарня», яка є високоспеціалізованим закладом охорони здоров’я, де у повній мірі забезпечується надання фахової медичної допомоги пацієнтам з інфекційними хворобами. Заклад визначено основним у Львівській області з надання медичної допомоги постраждалим від радіаційних, хімічних та біологічних уражень та хворим на СОVID-19.

Захист населення від інфекційних хвороб задекларований на рівні окремих законодавчих актів, зокрема Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб». В умовах війни з російською федерацією та значним ризиком застосування ворогом зброї масового ураження, в тому числі біологічної, збереження інфекційних лікарень є критично важливим.

Львівська обласна інфекційна лікарня має змогу забезпечити ізоляцію пацієнтів з висококонтагіозними інфекціями, розділення потоків пацієнтів з інфекційними хворобами з різними механізмами передачі.

Спалахи кишкових інфекцій, особливо в місцях проживання вимушено переселених осіб, збільшення числа хворих на ботулізм, лептоспіроз, менінгококову інфекцію у 2022 році свідчать про несприятливу епідемічну ситуацію. А критично низькі показники вакцинації населення є предикторами інтенсифікації показників інфекційної захворюваності.

З досвіду післявоєнних років минулого ХХ ст., відзначається значне збільшення частки інфекційної захворюваності населення. Велика кількість гемотрансфузій є тригером для поширення вірусних гепатитів та ВІЛ-інфекції. Отже, потрібно очікувати і бути готовим до збільшення інфекційних хворих у післявоєнні роки.

Ми, депутати Львівської обласної ради, просимо забезпечити внесення змін у постанову Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2023 року № 174 «Деякі питання організації спроможної мережі закладів охорони здоров’я», а саме: викласти пункт 7 Порядку функціонування госпітальних округів і госпітальних кластерів та встановлення їх меж із заміною слова «або» на слово «та», у такому вигляді: «фтизіопульмонологічний та інфекційний», а також збереження КНП ЛОР «Львівська обласна інфекційна клінічна лікарня» як самостійної юридичної одиниці», - зазначається у зверненні.

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news