У Львові говорили про транскордонне співробітництво «Україна – Польща»

https://leopolis.news/post/82913/u-lvovi-govoryly-pro-transkordonne-spivrobitnyctvo-ukrana--polshcha

31/03/2023

Про це повідомляє пресслужба Львівської обласної ради.

Зустріч відбулася за участі представників Підкарпатського, Люблінського та Підляського воєводств, депутатів обласної ради, керівництва ЛОВА, керівників комунальних медичних закладів обласної ради, народних депутатів, очільників громад, дипломатичних установ. 

Впродовж дії попередньої Програми реалізовувалося або й ще продовжують реалізовуватися 53 проєкти загальною вартістю близько 50 млн євро, де Львівщина була найбільшим бенефіціаром серед регіонів України.

Під час сьогоднішнього Форуму присутнім презентували Програму транскордонного співробітництва Interreg NEXT «Польща-Україна» 2021-2027 рр, на яку передбачено кошти в сумі 187,4 млн євро. 

Проєкти в рамках Програми реалізовуватимуться за п’ятьма пріоритетами: «Довкілля» , «Здоров’я»,  «Туризм»,  «Співпраця»,  «Кордони».

Присутні під час тематичних панелей обговорили напрямки майбутньої співпраці, планування проєктної діяльності, пошуку партнерів. Наголосили на важливості напрацювання спільних екологічних проєктів, щодо розвитку та розбудови прикордонної та дорожньої інфраструктури, туристичного потенціалу, енергозбереження. Окрім того, значну вагу приділили питанню покращення надання медичних послуг та викликів, з якими зіткнулася галузь охорони здоров’я - спочатку через пандемію, тепер через війну, відтак – залучення грантових коштів у медичні установи  - один із пріоритетів області.

Під час форуму було презентовано також діяльність двох комунальних медичних закладів Львівської обласної ради. Керівник госпіталю ветеранів війн та репресованих імені Ю. Липи Максим Прикупенко розповів про створення на базі їх закладу «Superhumans Center». Це сучасна клініка з протезування, реконструктивної хірургії, реабілітації та психологічної підтримки постраждалих від війни. До його створення долучилися благодійники з усього світу.

Також про плани розвитку Львівського обласного перинатального центру розповіла  керівниця Марія Малачинська. Вона представила проєкт створення в лікарні навчального симуляційно-тренінгового центру для здобуття практичних навичків студентів, інтернів та підвищення кваліфікації лікарів, а також обміну досвідом.

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news