logo
20/04
19/04
2 ...

Львівський журналіст Йосиф Пазяк готується до чемпіонату світу з велоспорту WPCC-2023

05-04-2023 16:447797

Львівський журналіст Йосиф Пазяк готується до чемпіонату світу з велоспорту WPCC-2023

Неможливо сьогодні про щось писати, не згадавши оте кляте непорозуміння поміж людьми, начебто істотами розумними, – війну у центрі Європи, у 21 столітті. Вона, клята, зачепила життя кожного українця, зрештою, не тільки українця і не тільки зачепила, а й забрала і продовжує забирати з цього світу найкращих і невинних громадян України різного віку. Але спробуємо абстрагуватись від цього жаху хоча б для підтримки мотивації для подальшого життя з вірою у неминучу перемогу добра над злом. Нашим сьогоднішнім співрозмовником є відомий львівський журналіст та автор нашого видання Йосиф Пазяк. Незважаючи на поважний вік (цьогоріч виповниться 70), він продовжує займатись велоспортом і виступати у змаганнях своєї вікової категорії.

Пане Йосифе, як давній друг та автор нашої редакції ви зареєструвались на черговий чемпіонат світу з велоспорту серед журналістів World Press Cycling Championship (WPCC 2023), вчергове саме від Leopolis.news. Це вже не вперше ви знайомите іноземну публіку з українським онлайн-медіа зі Львова. Це також крута промоція вітчизняної журналістики та й України в цілому. Розкажіть трохи більше нашим читачам про історію цих змагань.

Починаючи із 2000 року A.I.J.C (Міжнародна Асоціація журналістів велоспорту) під егідою UCI (Міжнародного Велосипедного Союзу) проводять офіційні Чемпіонати Світу з велоспорту на шосе серед журналістів. Брати участь у цих змаганнях, згідно з регламентом, можуть спортсмени, які володіють дійсною прес-картою, себто належать до національних чи міжнародних медіа-профспілок, працюють журналістами в штаті редакцій або фрілансерами поза штатом і мають на це документальне підтвердження.

Не обов’язково бути, скажімо так, вузько велосипедним журналістом чи спортивним. Можна бути й політичним оглядачем чи розслідувачем, спеціалізуватись у будь-якому напрямку чи жанрі сучасної журналістики. Але, окрім цього, потрібно мати попри все досвід виступу у змаганнях з велоспорту на шосе, хоча б у юні роки на рівні 1 розряду. Ну і мати, звичайно, гоночний велосипед і зо 3 тисячі км накату за сезон з весни до вересня. Це, як мінімум, для участі. А для перемоги: 20-30 стартів в сезоні, в категорії мастерс. Вимоги, як бачимо, не прості. Але, якщо хтось колись займався спортом, то хіба не мріяв стати чемпіоном світу і щоб, стоячи на найвищій сходинці подіуму, бачити, як на його честь і честь країни звучав національний гімн та здіймався вище всіх національний стяг.

Щоб таку мить пережити спортсмени не шкодують сил на тренуваннях, а спонсори, меценати чи держбюджети грошей. У випадку із Чемпіонатом Світу серед журналістів, Україна і Leopolis.news візьмуть участь у цьому престижному велозмаганні серед журналістів світу уже сьомий раз.  

Розкажіть про вимоги для реєстрації і де відбудеться цьогорічний чемпіонат?

Щоб зареєструватись для участі у чемпіонаті необхідно довести організаторам свою причетність до журналістики або ЗМІ. Сьогодні це доволі демократична процедура, адже організатори вважають журналістами чи не усіх поширювачів інформації, блогерів, ютубників, соцмережників і можна сказати майже всіх власників смартфонів. Бо сьогодні всі щось пишуть, знімають, публікують, коментують. Попри те, потрібно надіслати організаторам через мейл інформацію про свою причетність до ЗМІ та мотивацію. Після верифікації вашої особи на предмет медійності ви отримаєте спеціальний код, який треба внести у реєстраційну анкету, відтак отримати підтвердження реєстрації, стартовий номер і…вуаля. Починайте тренуватись. 

Себто організатори визначають чи ви журналіст чи ні? 

Можна так сказати. Пріоритетним є поширення інформації про країну, місто, де проводиться чемпіонат, про сам чемпіонат, про його учасників і велоспорт в цілому. У цьому треба переконати організаторів. Реклама керує світом, це ж відомо. 

Але ж реклама – це гроші, і немалі? 

Саме так. Тому участь у чемпіонаті для журналістів є безкоштовною. Сам чемпіонат відбувається в Австрійських Альпах в рамках Арльберг джіро. Це такий масовий велоівент світового масштабу для всіх. Участь щороку приймає до 10 тисяч учасників. І участь для них не безкоштовна. Стартовий  внесок становить 90-120 євро.  А журналістам дають ось такий бонус – безкоштовний старт, але за рекламу. Ось так воно виглядає. Хто хоче реєструватись – це ось тут. Для преси тут.

Справді, сьогодні надзвичайно важливо перемагати на спортивних аренах світу аби залунав наш безсмертний «Ще не вмерла…» і піднявся наш синьо-жовтий стяг, щоб засвідчити нашу незламність і непереможність. Розраховуєте на перемогу? 

Тільки так. Мені двічі вдавалось здійматись на найвищу сходинку подіуму у Бельгії та Німеччині. Також був і срібним та бронзовим призером в Австрії та Бельгії і Німеччині.

Змагання цього року в австрійських Альпах будуть дуже складними. Але тяжко всім, легких перемог не буває. Нема такого учасника, який не хотів би підняти прапор своєї країни на світовому форумі і щоб решта світу прослухала гімн його країни. Минулого року змагання відбувались у Німеччині на трасі всесвітньовідомих перегонів Формули 1 Нюрбургринг. Враження незабутні. Мені там не вдалось перемогти, але переміг мій колега з Харкова Станіслав Титаренко. Отже гімн України на Нюрбургрингу таки пролунав.

Буду активно готуватись, тренуватись. Часу ще трохи є. Змагання у липні. Хоча кажуть, що спорт має бути поза політикою, але так нині не буває. І вже лише моя участь у World Press Cycling Championship (WPCC 2023) є крутим внеском у промоцію України та нашої мужньої нації у світі.  

Бажаємо успіху, перемоги і гідного представлення Leopolis.news, української журналістики та рідного Львова на світовому велофорумі. 

Дякую. Все буде Україна! Сьогодні ЗСУ показують усьому світові, що українці та Україна не переможні!

Розмовляв Маркіян Войтович, Leopolis.news