logo
19/04
18/04
2 ...

У Старосамбірській ТГ освятили новозбудовану дерев’яну церкву УГКЦ (ФОТО)

17-04-2023 17:282292

У Старосамбірській ТГ освятили новозбудовану дерев’яну церкву УГКЦ (ФОТО)

Сьогодні на Світлий великодній понеділок у с. Великосілля Старосамбірської ТГ Самбірського району освячено новозбудовану дерев’яну греко-католицьку церкву Воскресіння Господнього.

Про це повідомив кореспондент Leopolis.news

Чин освячення  та Архієрейське Богослужіння провів єпископ-помічник Сабірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ Григорій Комар, якому співслужили парох о. Тарас Зубко, священники Старосамбірського деканату на чолі з деканом Михайлом Николином.

Урочистість супроводжувалася співом  студентів Дрогобицької духовної семінарії у складі братів  Богдана Фединяка, Романа Ковівчака та Юрія Мацібори, а прислуговували  Андрій Пуців та Юрій Григель.

«Відчиніться двері вічні хай увійде цар слави», – промовив владика. Він у спеціальну нішу вклав Благословенну грамоту та на ній прикріпили гранітну плиту з написом: «Українська Греко-Католицька Церква храм Воскресіння Госопднього с. Великосілля,, освячена преосвященнішим владикою Григорієм (Комар) єпископом-помічником Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ 17 квітня 2023 р.Б».

Процесійно з хоругвами, мощами святих владика із священниками обійшли церкву, освятили її, а також  жертовник. Відтак ці святі місця стали готовими до Богослужіння. Під час нього бажаючі могли приступити до сповіді, причаститися.

У проповіді владика Григорій закликав до непереривного єднання з Богом, побажав, щоб нікому не бракувало віри. Додав, що сьогодні справді велична не лише духовна подія, а й історична. Колись руйнували церкви, щоб заростала дорога до Божого дому, а в часі паски Христової та непростий для українців час громада села її відкриває.  

«Людина – це тіло і душа, – сказав владика, – а душа потребує спілкування з Богом. Не йде до нього хіба той, хто не хоче, щоб Господь розворушив їхнє сумління».

Владика подякував тим, хто на передовій і, можливо, ціною власного життя подарував всім ще один Великдень. Добрі слова адресував пароху о. Тарасу Зубку, Старосамбірській міській раді, всім жертводавцям та меценатам, вихідцям із села, які вимушено на чужині, за пожертви у будівництво храму.

Список доброчинців великий. Тому напрошується висновок: якщо у складний час, коли лютує рашистський режим, українці освячують церкви, то вони з Богом, а хто з Богом, той непереможний. Бо саме Воскресіння Господнє символізує перемогу добра, правди, над злом.

Нагадаємо, що в 1942 році у Великосіллі гітлерівські окупанти зруйнували церкву. Після здобуття Україною незалежності люди підсобне приміщення колишнього колгоспу обладнали під Господній дім і в нім молилися. Але два роки тому задумали збудувати храм, гідний слави села. Старий фундамент розібрали, заклали новий згідно із позиченим проектом. Спорудження співпало з двома серйозними викликами:2020-му – епідемія Ковіду, а в 2022-му – повномасштабна російська війна.

Микола СЕНЕЙКО, для Leopolis.news

Фото Миколи Сенейка