logo
29/03
2 ...

Депутати Самбірської міської ради очистили громаду від московського патріархату

20-04-2023 09:212158

Депутати Самбірської міської ради очистили громаду від московського патріархату
Фото: Миколи Сенейка

Депутати Самбірської міської ради 19 квітня на пленарному засіданні розглянули одне питання: «Про заходи щодо дотримання на території Самбірської ТГ законності діяльності Української православної церкви, яка є структурним підрозділом російської православної церкви, наявності правових підстав та умов користування нею майном».

Про це повідомив кореспондент Leopolis.news.

На розгляд сесії було винесено проєкти рішення, яким передбачалося засудити та заборонити діяльність на території Самбірської ТГ  Української православної церкви, яка має церковно-канонічний зв’язок з московським патріархатом, а також визнати її такою, що створює загрозу державному суверенітету. 

Депутат Володимир Мурайко звернув увагу, що при передачі рішенням Львівської ОДА 1993-94 роках цієї споруди громаді московського патріархату не врахували, що її 1905-1906 роках на цвинтарі міста збудували муровану капличку греко-католики та використовували для похоронних відправ.  У ній під головним престолом розміщена гробівниця, в ній є захоронення. Однак тоді обласна влада порушила Указ президента про передачу культових споруд історичним власникам. Тепер пожинаємо плоди, виправляємо помилки. Але варто, зазначив він, відновити історичну справедливість.

У той же час не всі запрошені на сесію від релігійної  громади були згодні з проєктом рішення. Вони трималися свого. Однак група церковної двадцятки 17 квітня 2023 року звернувся до Макарія – Львівського  митрополита ПЦУ про прийняття церкви під своє  підпорядкування. Схвальне рішення не забарилося. Більше того, владика своїм Указом настоятелем цієї святині призначив молодого о. Миколу Петрущака.  

Відтак депутати одностайно проголосували за запропонований їм проєкт рішення. Тепер має відбутися офіційна перереєстрація статуту святині та її перехід у підпорядкування Православної церкви України. А це означає, що Самбір відрізав останню нитку, яка  підтримувала зв’язок з країною-агресоркою Московіїєю. 

Микола СЕНЕЙКО, для Leopolis.news