logo
26/04
24/04
23/04
22/04
20/04
18/04
17/04
2 ...

Росіянам не місце у світовому спорті – український боксер Олег Довгун

25-04-2023 14:181734

Росіянам не місце у світовому спорті – український боксер Олег Довгун
Фото: надане Олегом Довгуном

Український професійний боксер Олег Довгун, готуючись до чергового поєдинку за здобуття титулу чемпіона WBA, заявив, що за жодних умов не вийде на ринг зі спортсменом з росії.

«Я переконаний, що росіян, що російських спортсменів не можна допускати й близько до світового спорту. Особливо зараз, коли триває війна в Україні, де росія є агресором. І після нашої перемоги на росію треба буде накласти санкції, серед яких буде й недопуск їхніх спортсменів до світового спорту», – каже він. 

Про це Олег Довгун повідомив під час розмови з кореспондентом Leopolis.news.

Зараз український боксер мешкає у США та посідає четверте місце у рейтингу світової боксерської організації WBA у першій легкій вазі. Також він володіє титулом чемпіона NABA, до якої входять США, Мексика, Пуерто-Ріко та Канада. 

Шлях до перемоги через поразки

А свій спортивний шлях він розпочав у Стебнику на Львівщині. Боксер розповідає, що походить з греко-католицької родини, яка, за спогадами родичів, дотримувалася своєї віри навіть у радянські часи. 

«Розповідали, що мій дідо був щирим українцем, бандерівцем. І аби похрестити мого тата, покликав до хати греко-католицького священника. Хрестини, звісно, були таємними», – каже Олег Довгун. 

Всі роки, допоки він мешкав в Україні, спортсмен дотримувався християнських традицій. А коли переїхав до Сполучених Штатів Америки, то почав відвідувати православну церкву, тому що це найближча до його помешкання  церква, де служать українською. 

Боксом Олег Довгун почав займатися у десятирічному віці. Пішов до залу разом з друзями та однокласниками. 

«Нас було п’ятеро друзів і ми всі разом ходили на бокс. Спорт нас дисциплінував. Тому у школі ми збитків не робили. За всі роки мою маму може раз чи два викликали до школи», – сміється спортсмен, відповідаючи на питання чи був учасником шкільних бійок. 

Згадує, що перше заняття провів сидячи на лавці та спостерігаючи як займаються інші хлопці. Тренер не допустив його до тренування, оскільки хлопчик прийшов у джинсах та звичайному вуличному взутті. 

«Це був звичайний спортивний зал у будинку культури у Стебнику. Особливих умов для занять не було. Мій перший тренер, Стахнів Михайло Іванович, сказав мені: «Наступного разу приходь в спортивному костюмі та у кросівках», – каже чемпіон NABA.

Зараз вже важко сказати, що тренер зі Стебника розгледів у маленькому худенькому хлопчикові. Але тренував його наполегливо. Тим більше, що наполегливості вихованцеві не бракувало. 

Олег Довгун мав 14 років, коли здобув титул чемпіона України з боксу серед юніорів. 

«Цю перемогу я досі вважаю своєю найбільшою перемогою у житті. Потім я багато разів вигравав чемпіонат України. Але такої радості вже не було», – зізнається спортсмен.

Адже він довго йшов до цієї перемоги. Розповідає, що перші кілька років, стаючи на двобій з суперником, сходив з рингу переможеним.

«На початку тренувань я дуже багато програвав. Вже не пам’ятаю скільки. Але я програвав і програвав. Програвав, повертався в зал, тренувався, знов програвав. І тільки після трьох років наполегливих тренувань почали з’являтися і перемоги. Бачите, не все так легко дається в житті», – говорить Олег Довгун. 

Після кожної поразки юний боксер повертався на ринг і вперто тренувався. Розумів, що перемога дається важкою щоденною працею. Тому знов і знов повертався до тренувань. 

«Я не люблю програвати. Мені це дуже не подобається. Тому я досі важко і щоденно тренуюся», – каже він. 

Згадуючи свій перший переможний бій, говорить, що він відбувся у Старому Самборі. Свого суперника не пам’ятає. Натомість пам’ятає невимовну радість.

«Перший бій виграв і дуже радів. Потім другий та третій – програв. Так воно й було. І десь вже після п’ятнадцятого поєдинку я почав вигравати. У аматорській кар’єрі у мене був період, коли я виграв поспіль 47 поєдинків. Скажу чесно: коли в дитинстві вигравав не дуже важливі поєдинки, то радів більше, ніж коли зараз виграю титульні», – розповідає спортсмен. 

Аматорський досвід допомагає

Щодо титульних поєдинків, то один з них – за титул чемпіона Америки. Суперником українця американець Дарон Вільямс. Суперники були рівними: кожен з них мав за плечима по сім перемог. 

«Це поєдинок мені запам’ятався. Це був дуже гідний суперник. І я мусив бути сфокусованим та не робити помилок. Тому що, якщо ти на цьому рівні ти допустиш помилку, то можеш відразу програти. В поєдинку з Дароном мені дуже допомогла моя аматорська кар’єра. Я його взяв хитрістю і досвідом», – ділиться спортсмен.

Також, за словами боксера, дуже сильним суперником був Гленн Дезурн. 

«Він дуже сильний фізично, у нього дуже сильні удари. Мені треба було оберігатися, щоби він мене не нокаутував. Я кілька разів допустився помилок. Але після третього раунду таки переламав хід поєдинку і переміг», – каже він. 

Зараз Олег Довгун тренується по п’ять годин на день. В комплекс тренувань входить плавання, біг, піднімання ваги, робота на рингу. І навіть – гра у шахи. 

«Програму так складено, що зранку фізичні навантаження – біг, плавання та інше. А ввечері – боксерські вправи», – каже він. 

Окрім систематичних тренувань, готуючись до відповідального бою, боксер сідає на жорстку дієту. 

«За два місяці до поєдинку я відмовляюся від борошняних виробів, від солодкого, соленого, не вживаю газованих напоїв. І я себе набагато краще почуваю. Алкоголь я давно виключив зі свого раціону», – говорить він. 

Натомість після чергової перемоги тішить себе різними смаколиками: шашликами, солоденьким або ще чимось.

«Після минулого поєдинку я купив собі тут «Київський торт». Я люблю солодке. Перед поєдинком тримаю себе в шорах. А вже після – розслабляюся», – каже Олег Довгун.

І додає, що наступний поєдинок планується наприкінці літа, тому цього Великодня тішився смаком паски, шинки та інших смаколиків. 

У 2016 році Олегові Довгуну запропонували контракт у США. Ретельно все зваживши, він погодився. Розповідає, що перший рік було дуже важко. Особливо через те, що ніяк не міг зважитися розмовляти англійською мовою. Коли ж подолав і цей бар’єр, то стало набагато легше. 

Разом з ним у чужу країну поїхала і його кохана дружина Руслана. 

Зараз, як уже було згадано, промоутери спортсмена домовляються за бій за звання чемпіона WBA. Можливо, суперником українця стане японець Хірото Кіогучі, котрий утримує цей титул з 2018 року. 

Україна – переможе

Повномасштабне вторгнення росії в Україну застало Олега Довгуна у Пенсильванії, де він готувався до чергового поєдинку.

Спортсмен згадує, що ніяк не міг повірити у це. Каже, що не спав цілу ніч та моніторив новини зі світу та України.

«За місяць у мене мав бути поєдинок. І мені дуже психологічно важко було готуватися до нього: всі думки були вдома, в Україні», – говорить він. 

Олег Довгун здобув чергову перемогу. Але зізнається, що ця перемога далася йому дуже важко.

І тепер кожен свій бій, кожну свою перемогу український боксер використовує аби нагадати світові, що Україна в ці хвилини протистоїть могутньому та безжалісному ворогові – росії. Та закликає продовжувати допомагати українцям. 

«Я дякую Америці та американцям за допомогу. І прошу збільшувати її. Разом ми здолаємо ворога», – говорить він. 

Маріанна ПОПОВИЧ, для Leopolis.news