logo
19/04
2 ...

До дня народження відомого екскурсовода Петра Радковця презентували маршрут його пам’яті (ФОТО)

27-04-2023 17:272307

До дня народження відомого екскурсовода Петра Радковця презентували маршрут його пам’яті (ФОТО)
Фото: Роман Балук

27 квітня 1964 року народився Петро Радковець – найвпізнаваніший екскурсовод Львова, краєзнавець і популяризатор його історії і культури. 4 лютого 2023 року він раптово помер. Сьогодні, до дня народження «професійного львів’янина», у Львові презентували маршрут пам’яті, який розробила колега Петра Радковця Діана Борисенко у співпраці із родиною екскурсовода та Львівським туристичним офісом.

Про це повідомляє пресслужба Львівської міської ради.

«Ідея створення цього маршруту прийшла нам майже одразу після прощання з Петром Радковцем. Напередодні його смерті ми мали дуже багато спільних зустрічей, де обговорювали екскурсійну галузь зараз у Львові. Зрештою завдяки цим зустрічам він став першим гідом, що долучився до нашого проєкту «Місто лікує» і провів першу екскурсію для військових, які проходять реабілітацію у Львові. В Петра була неймовірна кількість ідей та дуже сильна енергетика, якою він ділився з усіма. Тому ми просто були змушені продовжити його справу. Цей маршрут створено для того, щоб люди, які вже, на жаль, не зможуть потрапити на екскурсію до Петра Радковця, могли відчути ту особливу його атмосферу, його настрій і той Львів, про який так любив розповідати Петро», – каже Христина Лебедь, начальниця управління туризму Львова.

Діана Борисенко, яка розробила іменний маршрут, дуже тісто спілкувалась з Петром Радковцем, тому без сумнівів погодилась на таку ідею родини і мерії.

«Для мене величезна честь сьогодні представляти пілотний маршрут пам’яті Петра Радковця. Переконана, що сьогодні цим маршрутом він крокуватиме поруч зі мною. Ця екскурсія охоплює шлях від східних оборонних мурів до західних через середньовічне місто. Петро казав, що він не розповідає, а читає екскурсії, а їх учасники – не клієнти, а друзі, з якими він прогулювався Львовом. Саме в цю атмосферу я сьогодні й спробую перенести всіх, хто відвідає екскурсію», – зазначила Діана Борисенко, екскурсоводка, авторка маршруту пам’яті Петра Радковця.

Маршрут центром міста і тривалістю 1,5 години, складається із таких частин:

1.    Вулиця Руська – «сіль» Галичини

Успенська (Волоська) церква, 8 школа, страхове товариство «Дністер», кав’ярня «Золотий дукат»

2.    «Про святе і грішне»

Пам'ятник Дровняку Никифорові-Епіфанію, Домініканський костел

3.    «Коли на Вірменській ще жили вірмени»

Арт-кафе «Дзиґа», «Фацет» і «Фацетка», будинок «Пір року», кав’ярня «Вірменка»

4.    «45 кам'яниць: по хвилині на кожну, і година минула»

Площа Ринок, Палаццо Бандінеллі, леви при Ратуші

5.    «Посміхніться леву – і він посміхнеться у відповідь»

Катедральний собор і каплиця Боїмів

6.    «Сонечко на річці, якої нема»

Проспект Свободи

«Петро називав себе професійним львів’янином і навіть мав свій власний логотип, що був зображений на його візитках. Він сам вивчив історію Львова, став краєзнавцем, сам зробив себе і створив власний образ, який став одним з найвпізнаваніших у нашому місті. Це важлива постать для історії Львова, яку варто зафіксувати, і цей маршрут – це перший крок на цьому шляху. Я дуже радий, що навіть після його смерті, ми маємо можливість частково продовжити його справу. Для Петра розвиток туристичного Львова був дуже важливим і він продовжував свою справу навіть під час війни. Під час однієї зі своїх останній екскурсій він сказав, що нам дуже важливо продовжувати жити, працювати і посміхатись», – наголосив Омелян Ощудляк, зять Петра Радковця.

Екскурсію маршрутом пам’яті Петра Радковця можна замовити у Центрі туристичної  інформації м. Львова на пл. Ринок, 1. Проводить її – Діана Борисенко. Частина коштів  від продажу екскурсії  будуть  перераховувати у  фонд  Петра  Радковця, який створять його родина та друзі.

Цікаві факти з життя знаного екскурсовода Петра Радковця – на офіційному туристичному сайті lviv.travel: https://lviv.travel/ua/news/petro-radkovets

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news