УКРАЇНСЬКИЙ КРИМ | Блог Ростислава Новоженця

https://leopolis.news/post/84651/ukranskyy-krym--blog-rostyslava-novojencya

29/04/2023

Проте, Україна повинна більше приділяти уваги Криму (Таврії). Передусім, на законодавчому рівні скасувати статус автономії, як такий, що навязаний окупаційним радянським режимом незадовго до проголошення незалежності України в 1991 році, а тепер ще й суперечить Конституції  України, як унітарної держави. Кримська (Таврійська) область повинна стати рівною серед рівних з поміж усіх 25 областей України.

На просвітницькому рівні слід популяризувати правдиву історію Криму (Таврії) з українським акцентом. Адже в Таврії споконвіку домінували пращурі українців – скіфи. Протягом  9 століть підряд півострів входив до складу протоукраїнських держав – Великої Скіфії (VII-III ст. до н.е.)і Малої Скіфії (Тавроскіфії) (III ст. до н.е. – 193 р.). А згодом ще півтора століття (965-1115) частина Таврії –Тмутороканське князівство було складовою української Русі.

Кримські татари – це нащадки половців, кочових тюркських племен, які після окупації, зокрема, Тмутороканського князівства осіли в Таврії. Сформувались як окремий народ під час монголо-татарської навали. У Золотій Орді (1223-1441) половці займали провідні військові й управлінські посади, а їхня мова була мовою міжнаціонального спілкування. Сучасна назва «Крим» стала поширеною тільки після XIII століття, імовірно за назвою міста «Кирим», яке було резиденцією намісника хана Золотої Орди. Кримськотатарська держава – Кримське ханство (1441-1783) здебільшого перебувала у васальній залежності від Османської імперії. Лише 43 роки з перервою (1441-1475, 1774-1783) кримські татари мали самостійну державу. У Кримському ханстві русини-українці («роксолани»), православні християни, становили абсолютну більшість населення, однак як невільники.

З 1783 Крим був окупований царськими російськими військами й понад півтора століття перебував в складі Росії. З ХІХ ст. росіяни стали переважати у національному складі населення Криму. У 1954 році Крим з РРФСР повернувся в лоно України-матері. Через 60 років Росія знову його захопила.

Отож, після звільнення Криму (Таврії) від московських окупантів з метою навернення півострова в українську державу потрібно провести тотальну українізацію. Зокрема, вся топоніміка повинна бути приведена у відповідність до української історичної традиції та орфографії.

Фото: Мапа «Український Крим», БФ «Україна-Русь» (2017)

Leopolis.news