logo
23/04
22/04
19/04
18/04
17/04
16/04
2 ...

У Львові триває «Тиждень австрійського кіно»

12-05-2023 21:442393

У Львові триває «Тиждень австрійського кіно»

З 11 до 14 травня у львівському кінотеатрі «Планета кіно» в ТРЦ Forum відбудеться фестиваль «Тиждень австрійського кіно».

Після річної перерви подія повертається у своїй 11-й едиції. Програма кіноогляду охоплює найбільш яскраві та резонансні австрійські картини 2021-2022 років: до неї ввійшли 4 фільми різних жанрів для глядачів різного віку.

Фестиваль проводять Австрійський культурний форум у Києві та Австрійське бюро кооперації у Львові спільно з кінокомпанією «Артхаус Трафік» за підтримки генерального партнера Amic Energy.

Подію відкриє комедійна картина «Ризики й побічні ефекти» Міхаеля Крайсля. У центрі сюжету — жінка, яка потребує пересадки нирки. Ідеальним донором для неї може стати її чоловік. Утім він на таку операцію погоджуватися не поспішає. Виконавець першопланової ролі Томас Мрац був номінований на Австрійську кінопремію в категорії «Найкращий актор».

Ще одна комедія в програмі — «Ріміні», нова робота Ульріха Зайдля («Імпорт-Експорт», трилогія «Рай»), одного з найавторитетніших режисерів європейського авторського кіно. Картина отримала свою назву від курортного містечка Ріміні, де мешкає головний герой — колись відомий співак, який тепер підробляє в готелі, розважаючи туристів та нечисленних фанаток. Раптом його сірі будні перериваються появою дорослої доньки, яку він колись покинув. Фільм був представлений на торішньому Берлінале, а також став призером фестивалю Diagonale.

Стрічка «Не на своєму місці» — нова робота титулованого австрійського документаліста Ніколауса Ґейргальтера, відзначена торік «Зеленим леопардом WWF» на Міжнародному кінофестивалі в Локарно. Це фільм про сміття на берегах, у горах, на дні океанів та глибоко в землі. Про відходи, які розійшлися по віддалених куточках планети. А також про сізіфову працю людей, які намагаються зробити світ чистішим.

Нововведенням стало додання до програми картини для молодшої аудиторії. П’ятим фільмом у добірці стали «Францові історії» Йоганнеса Шміда — призер Міжнародного фестивалю дитячих фільмів у Чикаґо та учасник Чілдрен Кінофесту в Україні. Головний герой цієї сімейної стрічки — дев’ятирічний Франц, найменший хлопчик у класі. Його часто плутають із дівчинкою, а голос у невідповідні моменти стає писклявим. Але в його житті розгортається нова сторінка, коли він намагається стати «справжнім чоловіком» за порадами інфлюенсера з інтернету.

Також активісти та керівники кіноклубів зможуть безкоштовно організувати покази у своєму місті в межах проєкту «Кіноклуб. Всеукраїнська мережа». Для цього потрібно подати заявку на сайті.

Фестиваль «Тиждень австрійського кіно» відбудеться у львівському кінотеатрі «Планета кіно» в ТРЦ Forum з 11 до 14 травня. Квитки вже в продажу.

Leopolis.news