logo
02/05
2 ...

НАБУ затримало голову Верховного Суду на хабарі у 2,7 мільйона доларів

16-05-2023 09:43968

НАБУ затримало голову Верховного Суду на хабарі у 2,7 мільйона доларів
Фото: fakty.com.ua

Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) та Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) повідомили про викриття масштабної корупційної схеми, ініційованої керівництвом Верховного Суду (ВС).

«НАБУ і САП викрили масштабну корупцію у Верховному Суді, а саме схему щодо одержання неправомірної вигоди керівництвом та суддями ВС», - повідомили у НАБУ ввечері у понеділок, 15 травня. 

Зазначається, що тривають невідкладні слідчі дії. Деталі у НАБУ та САП пообіцяли оприлюднити згодом.

Водночас як повідомив позаштатний радник керівника Офісу президента України Сергій Лещенко, йдеться про голову Верховного суду Всеволода Князєва.

«НАБУ та САП задокументували на отриманні хабаря 2,7 мільйона доларів главу Верховного Суду Всеволода Князева. Тривають слідчі дії, в тому числі вдома у судді. Це був не перший епізод, де фігурує голова судової гілки влади. Кажуть про системний характер поборів. Для вручення підозри Князеву потрібна санкція глави САП, яка, вірогідно, буде надана», - написав Лещенко.

Про викриття Князєва повідомила і низка українських ЗМІ, зокрема, «Українська правда» та ZN.ua. За їхніми даними, суддю затримали.

За даними видання  ZN.ua, гроші Князєв отримував від людей, які виступали за рішення суду на користь олігарха Костянтина Жеваго. Нагадаємо, що Велика Палата Верховного Суду розглядала справу стосовно права власності 40,19% акцій Полтавського гірничо-збагачувального комбінату (ПГЗК) Ferrexpo. Своїм рішенням орган залишив зазначені акції пов'язаним із Жеваго компаніям, скасувавши визнання недійсними договорів купівлі-продажу, укладених 20 років тому.

На тлі затримання Князєва обшуки проводились також у ще 18 суддів ВС України, які слухали зазначену справу. Вища рада правосуддя має їх відсторонити. Водночас Князєв уже близько півтора року не має заступника, тому його затримання означатиме «обезголовлення» органу.

На ситуацію відреагував Верховний Суд.

«У звʼязку з подіями, що відбуваються навколо Голови ВС Князєва В.С., 16 травня 2023 року відбудеться позачергове засідання Пленуму Верховного Суду. Час буде повідомлено додатково», – йдеться на сторінці Верховного Суду у Facebook.

Сьогодні, 16 травня о 12 год відбудеться брифінг керівників НАБУ і САП щодо викритої схеми одержання неправомірної вигоди керівництвом та суддями Верховного Суду.

 

Підготувала Анастасія АндрійчукLeopolis.news