logo
24/04
23/04
22/04
19/04
18/04
17/04
2 ...

Сокальську вишивку можуть включити у спадщину ЮНЕСКО

17-05-2023 11:01920

Сокальську вишивку можуть включити у спадщину ЮНЕСКО
Фото: Червоноградська РВА

У Червоноградській РВА відбулася онлайн-нарада з Експертною радою при Міністерстві культури та інформаційної політики за участі Віри Дем’ян, голови Експертної ради з питань НКС, членкині Експертної ради Ірина Каць та секретаря Тетяни Слободянюк.

Про це повідомляє Червоноградська РВА.

Мета зустрічі аби Сокальська вишивка була внесена до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини та номінувалася на статус світової спадщини ЮНЕСКО.

У ході розмови представниці Експертної ради виклали свої рекомендації для доопрацювання поданих матеріалів з визначеним терміном до жовтня 2023 року.

Тепер місцеві мисткині працюватимуть над тим, аби довести, що саме ця нематеріальна культурна спадщина є спадщиною, яка передається від покоління до покоління, постійно відтворюється спільнотами та групами під впливом їхнього досвіду та оточення, є актуальною сьогодні у громаді тобто живою спадщиною Сокальщини.

Довідково.

Департамент освіти і науки Львівської ОДА спільно з начальницею відділу освіти, культури релігій та туризму Червоноградської РДА Русланою Антонюк ініціювали включення елемента нематеріальної культурної спадщини «Сокальська сорочка - крій і орнамент жіночих і чоловічих сорочок» до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України та номінувалася на статус світової спадщини ЮНЕСКО.

Важливу інформацію та підтримку надала місцева майстриня Віра Чепурко, авторка книги «Чорноцвіт» де йдеться про історію та походження Сокальської вишивки, а також місцеві мисткині Ірина Мандрик, Жанна Журавінська та Наталія Куцяба.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news