logo
26/04
25/04
24/04
23/04
22/04
21/04
2 ...

«Почуйте кримськотатарський народ, почуйте мусульман України» – Зеленський на саміті Ліги арабських держав

19-05-2023 19:32787

«Почуйте кримськотатарський народ, почуйте мусульман України» – Зеленський на саміті Ліги арабських держав

Сьогодні Президент України Володимир Зеленський виступив на саміті Ліги арабських держав, який відбувся у Саудівській Аравії.

У своєму виступі Зеленський зазначив, що сьогодні уже 450-й день повномасштабної війни, яка ведеться проти нас російськими загарбниками.

«Ми не маємо таких ракет, які має наш ворог. У нас значно менше авіації. Ми не маємо численних убивчих дронів, які Росії постачає Іран. Не маємо стільки артилерії. Але ми залишаємося сильними, бо на нашому боці – правда. Ба більше, ми витісняємо окупантів із нашої землі», – наголосив Президент України.

Кожен, хто захищає рідну землю від загарбників, кожен, хто захищає дітей свого народу від поневолення, кожен такий воїн – на шляху справедливості. Я гордий представляти саме таких воїнів і весь український народ!

«Також я впевнений, що всі ваші народи зрозуміють і головний заклик, який хочу залишити тут, у Джидді. Шляхетний заклик до всіх вас – сприяти захисту наших людей, включно з українською мусульманською спільнотою!

Разом зі мною тут – високоповажний Мустафа Джемілєв, лідер кримськотатарського народу, одного з корінних народів України. Їхній дім – це Крим, осередок мусульманської культури в Україні. Століттями кримськотатарський народ був і має залишитися невідʼємною та сильною складовою мусульманської спільноти світу. Але Крим став першим, хто постраждав від російської окупації, і досі більшість із тих, хто зазнає репресій в окупованому Криму, – це саме мусульмани», – відзначив Зеленський.

«Ваші люди вже могли переконатися, що українці – це народ миру. Справжнього миру. У 2021 році ми визначили пріоритетом відкритість України для ваших людей. І народи Саудівської Аравії, Обʼєднаних Арабських Еміратів, Оману, Бахрейну, Кувейту познайомилися з Україною. Я щасливий, що ваші туристи змогли побачити розкіш весни в нашій столиці, у Києві, та велич Карпат!», – наголосив він.

Зеленський нагадав, що Україна запропонувала формулу миру, щоб припинити війну.

«Ви бачите, як працює наша формула на прикладі продовольчої безпеки. Одного з пунктів нашої формули. Навіть коли війну вкинуто в наш дім, ми робимо все, щоб доми інших народів теж вистояли. Нам вдалося запустити Чорноморську зернову ініціативу й частково зняти російську морську блокаду наших портів. Це стабілізувало продовольчі ринки й допомогло багатьом, зокрема й народам Арабської ліги. Так само буде допомогою багатьом реалізація іншого пункту нашої формули миру – повернення додому всіх полонених і депортованих.», – додав він.

Натомість Зеленський запросив «усіх, хто поважає мир», долучитися до реалізації формули миру.

Leopolis.news