Механізм «концесії»: крок вперед до якісних доріг? | Блог Анжели Тарасової

https://leopolis.news/post/86/mehanizm-koncesi-krok-vpered-do-yakisnyh-dorig--blog-anjely-tarasovo

30/03/2019

У найближчому майбутньому дорожнє господарствоУкраїни може оновитися за рахунок створення платних автомобільних шляхів –Верховна Рада України прийняла закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері будівництва та експлуатації автомобільних доріг».

Основний акцентзроблено на підвищенні привабливості концесії для залучення інвесторів у сферу будівництва та експлуатації автотранспортнихмереж.

Термін«концесія» у широкому розумінніозначаєнадання  на платній та строковій  основі суб’єкту господарювання  права  на створення та/або експлуатаціюоб’єкта концесії – у даному випадку автомобільної дороги. При цьому на суб’єкта господарювання  покладаються майновавідповідальність та можливий підприємницький ризик.

Де-юре, інститут концесії існував в Україні тривалий час,проте не був привабливим для інвесторів. Серед основних причин –порядок здійснення фінансових зобов’язань.Законом «Про концесії на будівництво та експлуатацію автомобільних доріг» визначено, що концесійні платежі вносяться незалежно від результатів господарської діяльності з моменту одержаннядоходу від експлуатації автомобільної дороги. Типовим концесійним договором на будівництво та експлуатацію автомобільної дороги передбачено, що у  разі  надання  концесії на створення нового об’єкта,перший  внесок  концесійного  платежу здійснюється не  пізніше ніж через шість місяців після дати введення такого об’єкта в експлуатацію.

Тобто, достатньо факту введенняавтомобільної дорогив експлуатацію для того, щоб в інвесторавиник обов’язокздійснити фінансове відрахування до бюджету. При цьомутрафікрухуна автошляхудо уваги не береться. А, отже, інвесторне має жодних гарантій щодо окупностітакого проекту.

Прийняті зміни закріплюють право на компенсацію частини недоотриманого доходу, розмір якого буде передбачатися концесійним договором, але не більше 30 % запланованого доходу за відповідний рік. Це дозволить частково нівелювати упущення у розрахунках планових сум річного доходу від здійснення концесії, спричинені дією непрогнозованих факторів, та дастьінвесторугарантії щодо підвищення ймовірності повернення вкладених коштів.

Чим ці зміни цікаві для пересічного українця? По-перше, це якісне дорожнє покриття новозбудованих автомобільних доріг. Адже будівництво шляхів сполучення є капіталомістким і бюджетом навряд будепередбачена потрібна сума, а за рахунок залучення інвестицій через механізми концесії водії можуть отримати якісні автошляхи в короткі строки.

По-друге, концесійні платежі зараховуються до Державного бюджету України і повинні використовуватися відповідно до порядку спрямування коштів державного дорожнього фонду. Це дає надію, що фінансовий ресурс буде направлено на покращення станууже існуючих доріг.

По-третє, на законодавчому рівніводіям гарантується альтернативний проїзд транспортних засобів безоплатними автомобільними дорогами протягом усього терміну використання платних автошляхів. Це дозволить уникнути монополізації та створення штучних переваг для суб’єктів господарювання-концесіонерів.

Чи запрацюють в Україні концесійні автомагістраліпокаже час, а наразі – якісних доріг усім нам!