logo
19/04
2 ...

Львівські медики першими в Україні задіяли під час операції спеціальний апарат для пересадки нирки

23-05-2023 17:45719

Львівські медики першими в Україні задіяли під час операції спеціальний апарат для пересадки нирки
Фото: пресслужба Львівської міської ради

Трансплантологи Першого медичного об’єднання Львова першими в Україні задіяли для пересадки донорської нирки апарат Kidneyassist. Він удвічі подовжує час можливого перебування органу поза тілом. Тож тепер у Центрі трансплантології можуть транспортувати нирку з будь-якої точки України.

Про це повідомляє пресслужба Львівської міської ради.

Цей пристрій – наразі єдиний в нашій країні. Він не лише дозволяє збільшити час безпечного перебування органу поза тілом, а й допомагає оцінити стан і функцію нирки, а також спрогнозувати результат трансплантації.

«Апарат дає змогу, фактично, оживити нирку поза тілом. Є можливість перевірити, наскільки добре орган виділяє сечу», - наголошують медики.

Першим пацієнтом, який отримав донорську нирку із використанням апарату Kidneyassist, став 43-річний Ігор Міклуха з міста Овруч. Він з дитинства хворів на гломерулонефрит – недугу, що призводить до ниркової недостатності. У 26 років нирки Ігоря відмовили. Якийсь час молодий чоловік перебував на гемодіалізі. Це процедура з очищення крові від токсинів та виведення надлишків води. Вона проводиться у медзакладі тричі на тиждень і триває по кілька годин.

«Нікуди не поїдеш, привязаність до лікарні, постійна втома. Також треба слідувати дієті та води менше пити», - розповідає Ігор про життя на гемодіалізі.

У 2010-му в Запоріжжі Ігорю пересадили нирку. Він прожив з нею 10,5 повноцінних років. Донорський орган з часом відмовив, тому чоловік знову став на список очікування на пересадку вже в Центрі трансплантології у Львові.

Донорська нирка для Ігоря з’явилася в Одесі. Через повітряну загрозу, гвинтокрилами органи зараз не транспортують. Автівкою туди і назад до Львова – неблизький шлях. Найменший затор – і орган можна втратити. До того ж, чим довше він поза тілом, тим менше шансів на успішну пересадку. Тому з допомогою апарату Kidneyassist, така відстань – уже не проблема.

Забір нирки в Одесі здійснили о 07:00 ранку. А трансплантацію у Львові розпочали о 05:00 ранку наступного дня. Понад 23 години орган перебував поза межами тіла. Пристрій продовжив роботу нирки та зберіг її функцію. Орган запрацював просто на операційному столі. Пересадка пройшла успішно.

На четвертий день після трансплантації Ігор почувається добре і вже будує плани на майбутнє. Хоче подорожувати Україною.

До слова, львівські медики вже мали схожий апарат для зберігання печінки, а тепер мають і для нирки.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news