logo
24/04
2 ...

З нагоди 162-ї річниці перепоховання Шевченка представники ЛНМУ вшанували пам’ять Великого Кобзаря

24-05-2023 16:08886

З нагоди 162-ї річниці перепоховання Шевченка представники ЛНМУ вшанували пам’ять Великого Кобзаря
Фото: відділ комунікації і промоції ЛНМУ ім. Данила Галицького

22 травня 2023 р. у Львові відзначили 162-у річницю від дня перепоховання великого генія українського народу, поета, художника, громадського діяча Тараса Григоровича Шевченка. 

Про це повідомляє відділ комунікації та промоції Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького.

З нагоди роковин у Львові на площі біля пам’ятника Т. Шевченкові відбулися урочистості, які організувало Львівське обласне відділення товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка. Вшанувати память поета прийшли представники міської влади, громадських організацій, небайдужі львів’яни та гості.

До урочистого заходу долучилися і представники Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького – викладачі, студенти, співробітники різних підрозділів. 

Урочистість розпочалася з виконання Державного Гімну України, після чого громадськість Львова та області, депутати Львівської міської ради, а також усі присутні поклали квіти до пам’ятника. Під час заходу прозвучали твори Тараса Шевченка у виконанні представників навчальних закладів, осередків Товариства «Просвіта» міста Львова та області, а також хору та оркестру Львівської національної музичної академії імені Миколи Лисенка. Зокрема, студентка 1 курсу медичного факультету №1 Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького Анна Васерук продекламувала вірш Тараса Шевченка «Радуйся, ниво неполитая..» (викладач –  доцент Віра Мельник).

Нагадаємо, що геній українського народу, Тарас Шевченко помер 10 березня 1861-го року у Санкт-Петербурзі, де його і поховали. Але згодом друзям митця вдалось виконати «Заповіт» Кобзаря – того ж року, 22-го травня, його перепоховали на Чернечій горі у Каневі, як він і просив: «… на Вкраїні милій».

Сьогодні, вшановуючи пам’ять великого сина українського народу, ми робимо все, щоб виконати його заповіти і, найголовніше, якомога швидше вибити окупанта і вічного ворога з української землі. 

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news