logo
19/04
18/04
2 ...

У Бродівській громаді школярі відзначили День Героїв краєзнавчо-рекреаційною веломандрівкою

25-05-2023 11:232604

У Бродівській громаді школярі відзначили День Героїв краєзнавчо-рекреаційною веломандрівкою
Фото: Михайла Шишки

24 травня школярі 5-9-их класів Берлинської школи Бродівської територіальної громади відзначили День Героїв краєзнавчо-рекреаційною веломандрівкою польовими, луговими та лісовими дорогами, що пролягають поміж трьох сіл – Берлин, Лагодів та Мідне.

Цей урочистий день українська спільнота, як зазначено в офіційних публіцистичних джерелах, щорічно відзначає 23 травня, вшановуючи пам’ять українських вояків та воячок — борців за самостійну соборну Українську державу, передусім лицарів Київської Русі, козаків Гетьманської Доби, гайдамаків, опришків, січових стрільців, вояків Армії УНР, УГА, ОУН, УПА, а також героїв Небесної Сотні та сучасної національно-визвольної московсько-української війни. День Героїв — це день пам'яті усіх українців, які присвятили своє життя боротьбі за свободу та незалежність Української держави, це свято величі духу українських вояків та воячок — борців за самостійну соборну Українську державу і є символом незборимості української нації.

Під час веломандрівки шкільна дітвора мала нагоду оглянути багато цікавих об’єктів, як природних так і рукотворних. Зокрема, на першій зупинці школярі споглядали військово-фортифікаційні споруди періоду Першої світової війни – залишки ДОТів та уцілілий бліндаж. Далі, проїжджаючи лучними дорогами, юні веломандрівники любувалися рідними просторами, повними розмаїття квітів і трав, поодиноких дерев та кущів. У селі Лагодів школярі побували біля могили воїнів УПА, в якій покояться останки борців за незалежність України – Володимира Павлюка, Левка Груцького та Василя Дутчака. Незламні повстанці загинули у нерівному бою із більшовицькими посіпаками 17 лютого 1945 року.

Неабияку зацікавленість у школярів-веломандрівників викликали оглядини так званого шутрового кар’єру, в якому й донині в піску, у перемішку із кременем та крейдою, можна віднайти закам’янілі молюски періоду архаїчного Сарматського моря.

А ще під час веломандрівки берлінські школярі та їх наставники-педагоги побували у невеличкому селі Мідне й оглянули старовинну будівлю 19 сторіччя унікальної архітектурної форми, в якій сьогодні розташовується контора Лагодівського лісництва.

На передостанній зупинці визначеного велошляху  юні мандрівники побували біля споруди старої школи у своєму селі, збудованої ще в 30-х роках минулого сторіччя, послухали її історію та у післяобідню пору завершили свій 12-ти кілометровий велотур на шкільному спортивному дворі, де на усіх чекав свіжоприготовлений смачний куліш.

Краєзнавчо-рекреаційну мандрівку для школярів села Берлин організували та провели місцеві вчителі-ентузіасти, спільно із працівниками відділу рекреації Національного природного парку «Північне Поділля».

Михайло Шишка, журналіст, спеціально для Leopolis.news

Фото автора