У Самборі відкрили аптеку-музей

https://leopolis.news/post/86195/u-sambori-vidkryly-apteku-muzey

25/05/2023

Про це повідомляє пресслужба ЛОВА.

Експозиція розміщена у двох залах. В першій відтворили інтер’єр класичної аптеки XIX-XX ст. Тут є шафи та вітрини з дуба, сосни та ясена, в яких представлені скляні й керамічні ємності – колби, штангласи, у яких раніше зберігали ліки.

У другій залі відтворили інтер’єр кімнати знахарки. Тут розміщені меблі, характерні для сільського дому того часу, ікони, вишивка, керамічний посуд, сушені трави, відвари тощо.

Загалом експозиція нараховує понад 810 унікальних експонатів, які розповідають про медицину того періоду на Самбірщині.

У відкритті аптеки-музею взяли участь профільний заступник начальник Львівської ОВА Іван Собко та директорка департаменту з питань культури, національностей та релігій Львівської ОВА Ірина Гаврилюк, представники Самбірської РВА та Самбірської міської ради.

«Заклад має притягувати аудиторію, бути своєрідним магнітом для людей різного віку, професії, освіти. Музей має бути креативним та сучасним. 

Вітаємо відкриття нового відділення – це збереження історичної спадщини Самбора для майбутніх поколінь, і логічне доповнення експозиції музею «Бойківщина». 

Я бажаю нам перемоги, змін у роботі закладу, впевнений, тут буде нове дихання, нові локації, які розповідатимуть про історію Самбірщини і приваблюватимуть туристів», – зазначив Іван Собко.

Як розповідають у музеї, перші згадки про аптеки на Самбірщині датуються серединою XVI ст. Народна медицина населення району має свою історію та специфіку. Бойки дуже відповідально ставилися до збору лікарських рослин, знання та досвід передавали з покоління в покоління. 

Справжня «Аптека під Зіркою» розташовувалася у будинку, в центрі Самбора, де мешкав магістр фармації Ян Лепʼянкевич з родиною. Аптека функціонувала і за радянської влади, і в незалежній Україні. У 2020 році аптеку закрили, а старовинні меблі та інвентар передали музею «Бойківщина». 

«Сьогодні ми відкрили експозицію в музеї – оновлену аптеку. Аптека «Під зіркою» – саме таку назву вона отримала ще в 1906 році. Колись фармація починалась з народу, люди з покоління в покоління передавали досвід про рослини, про їхні лікувальні властивості. А вже сама аптекарська справа зародилась трохи пізніше. І кожен аптекар намагався прикрасити свою аптеку для того, щоб привабити покупців. Тут ми бачимо старовинні меблі, різні банки під ліки. Створюючи експозицію, ми намагалися показати, як лікувалися бойки, жителі гірських сіл, і як вони відвідували знахарів та травників», – зазначила в.о. директорки Музею «Бойківщина» Ольга Білас.

Експонати аптеки-музею зібрали працівники Музею «Бойківщина», а також студенти Самбірського медичного коледжу.

Нагадаємо, Музей «Бойківщина» працює з 9:00 до 18:00, у неділю: з 11:00 до 17:00. Вихідний – субота. Адреса музею - м. Самбір, пл. А. Чайковського, 4

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news