logo
25/04
2 ...

ЛМР відновила програму співфінансування реставрації балконів у будинках-пам’ятках архітектури

26-05-2023 15:23532

ЛМР відновила програму співфінансування реставрації балконів у будинках-пам’ятках архітектури

Сесія міськради на засіданні 25 травня затвердила Програму співфінансування реставрації балконів житлових будинків – пам’яток культурної спадщини у 2023-2025 роках.

Про це повідомляє пресслужба Львівської міської ради.

Як пояснили в управлінні охорони історичного середовища, наразі нових заявок від мешканців не прийматимуть, а опрацьовуватимуть ті, що були подані раніше.
«Зараз нових заявок від  мешканців не прийматимемо, а опрацьовуватимемо ті, що були подані у 2020-2021 роках. Також потребує корегування виготовлена раніше проєктно-кошторисна документація. На сьогодні для реставрації актуальними залишаються об’єкти за 8-ма адресами: вул. Гоголя, 10, вул. Кирила і Мефодія, 29, вул. І. Огієнка, 6, вул. І. Франка,4, вул. В. Винниченка, 26, вул. І. Нечуя-Левицького, 21, вул. Д. Донцова, 10 та вул. Зарицьких, 8», - розповіла керівниця управління охорони історичного середовища ЛМР Маріанна Мороз.

Першочергово планують відновити вже розпочаті реставраційні роботи у будинку №10 на вул. Гоголя.

Фінансова частка мешканців-учасників Програми  залишається незмінною – 10 тис. грн за реставрацію одного балкона. Решту вартості робіт оплачує місто. Також у сфері відповідальності міста – виготовлення та експертиза проектно-кошторисної документації, проведення тендерних закупівель, укладення договорів з підрядниками.

Додамо, координатором Програми буде управління охорони історичного середовища, а виконавцем - ЛКП «Бюро спадщини». Також «Бюро спадщини» координує Програми співфінансування реставрації брам та вікон в історичних будинках, а також заміну пластикових вікон на дерев’яні.

Як нагадали в управлінні охорони історичного середовища ЛМР, Програма  співфінансування реставрації балконів у житлових будинках-пам’ятках архітектури була затверджена у 2019 р. та діяла впродовж 2020-2021 рр. Тоді, у співпраці з мешканцями, відреставрували 5 балконів та два еркери у будинку на вул. Стецька, 4. У минулому році програма була призупинена.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news