logo
28/03
2 ...

У Бродах відбулася XIV краєзнавча конференція «Брідщина – край на межі Галичини й Волині» (ФОТО)

27-05-2023 14:11783

У Бродах відбулася XIV краєзнавча конференція «Брідщина – край на межі Галичини й Волині» (ФОТО)
Фото: автора

У п’ятницю, 26 травня, в читальній залі центральної бібліотеки міста Броди відбулася чергова XIV-та краєзнавча конференція «Брідщина – край на межі Галичини й Волині».

Розпочався науково-краєзнавчий захід із благословення настоятеля церкви Введення у храм Пресвятої Богородиці села Лагодів отця Ігоря Крука. У своїй промові священник наголосив на важливості такої конференції в умовах воєнного стану, акцентувавши увагу на тому, що сучасний московський ворог хоче зневолювати нашу історію, та побажав учасникам конференції подальшої плідної праці у плані досліджень та вивчення минувщини й сьогодення рідного краю.

Хвилиною мовчання присутні в залі вшанували пам’ять тих, хто віддав своє життя у нелегкій боротьбі у сучасній війні із московитами.

У робочій частині конференції виголошувалися доповіді на теми археології, історії, національно-визвольних змагань, а також говорили про постатей краю, музейну справу, культурну спадщину та природу. У числі доповідачів були доктор історичних наук, доцент Львівського національного університету ім. Івана Франка Ярослав Онищук, доктор історичних наук, професор Національного університету «Львівська політехніка» Святослав Терський, письменник бродівчанин Дмитро Чобіт, науковий співробітник Інституту української археографії та джерелознавства ім. Михайла Грушевського НАН України Андрій Левик, а також працівники Бродівського та сусідніх музеїв, місцеві вчителі історії і краєзнавці, науковці-природознавці Національного природного парку «Північне Поділля» та юні дослідники-аматори гімназисти Бродівської гімназії.

У коментарях організатор конференції – директор Бродівського історико-краєзнавчого музею Василь Стрільчук – зазначив, що до цього науково-краєзнавчого форуму вдалося видрукувати збірник статей доповідачів, який містить публікації авторів Львівщини, Тернопільщини та Рівненщини.

У завершенні науково-краєзнавчої конференції у Бродах її учасники здійснили мандрівку по екологічно-пізнавальному туристичному маршруті «Триніг», що пролягає по території комплексної геологічно-ботанічної пам’ятки природи «Триніг» Національного природного парку «Північне Поділля», і яку провели працівники відділу рекреації та науково-дослідного відділу зазначеної природоохоронної установи.

Під час мандрівки відвідувачі туристичного маршруту мали нагоду оглянути витоки річки Стир, ошатні букові лісостани, печеру-грот язичницького періоду та закам’янілі останці всіляких химерних форм, що залишилися тут, на території пам’ятки природи, від часів палеоісторичного Сарматського моря.

Михайло Шишка, журналіст, спеціально для Leopolis.news