logo
25/04
2 ...

Всеукраїнське товариство «Самбірщина» імені гетьмана Петра Сагайдачного повертає із забуття постаті краю

27-05-2023 18:10691

Всеукраїнське товариство «Самбірщина» імені гетьмана Петра Сагайдачного повертає із забуття постаті краю
Фото: автора

Вчора в приміщенні ЗЗСО с. Нове Місто Добромильської ТГ Самбірського району започатковано «Лукашівські читання». Їх організувало і провело новоутворене Всеукраїнське товариство «Самбірщина» імені гетьмана Петра Сагайдачного, яке очолює Ігор Бегей – професор, доктор політичних наук.

Про це повідомив кореспондент Leopolis.news

Цим історико-культурним заходом товариство «Самбірщини» підтвердило свою системну діяльність, метою якої є повернення із глибокого забуття нинішньому та прийдешньому поколінням знакових постатей, які народилися в територіальних межах етнічного бойківського краю та прославили його на всю Європу.

Зокрема, дещо раніше у Самбірському історико-етногафічному музеї «Бойківщина» очільник товариства «Самбірщина» Ігор Бегей з однодумцями провів пам’ятну академію, присвячені 500-річчю народження Григорія Чуя-Русина, знаного як Григорій Самбірчик. Його іменем у місті названа вулиця.

Хто такий насправді Григорій Самбірчик далеко не всі знали, або якщо дещо відали про нього, то поверхово.  Відтак доповідачі, а насамперед професор, доктор історичних наук Михайло Кірль виокремив його як талановиту особистість, видатного українця. Матеріали всіх учасників пам’ятної академії видані окремим збірником.  

Учасників читання привітав організатор Ігор Бегей. Він заходу задав ділового тону та цікавості. Дійство розпочалося спільною молитвою, а хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять загиблих на війні уродженців Самбірщини та всіх українських воїнів, які віддали життя за наше мирне життя і можливість сьогодні спілкуватися і говорити про майбутнє.

Зібраних у святковій залі привітали директорка школи Людмила Полюга, заступник голови Самбірськох РВА Вітор Турик, голова Добромильської міської ради Петро Куляс, директор львівського видавництва «Каменяр» Дмитро Сапіга та інші. Модератор Ігор Бегей презентував збірку матеріалів Пам’ятної академії, проведеної товариством «Самбірщина» 3 березня з нагоди 500-річчя народження Григорія Чуя-Русина (Самбірянина).

З неабиякою цікавістю учасники перших читань слухали доповідь професора, доктора історичних наук Михайла Кріля про Лукаша, який народився в селі Нове Місто. У Краківському університеті здобув ступінь бакалавра, магістра, став професором. Належав до когорти філософів-гуманістів.

За словами доповідача, Лукаш автор першого в Європі фундаментально посібника з епістолографії, основами якого і нині послуговуємося в діловому листуванні.  Йому належать інші праці. В останні роки життя був писарем магістрату м. Любліна.

Якщо точну дату народження Лукаша важко встановити через відсутність документального підтвердження, то відомо, що він помер 1542 році і похований на старому цвинтарі Нового Міста. Саму могилу практично годі віднайти.

Іншу сторону Лукаша з Нового міста розкрила Ольга Анісімович-Шевчук – доцент, кандидат політичних наук. Учасники побачили його як гуманіста, моральні принципи якого заслуговують на неабияку увагу в часі сьогоднішніх непростих, насамперед політичних та економічних викликів.

Завдяки поважним доповідачам перші читання досягли своєї основної мети. «Будуть другі читання, – зазначив Ігор Бегей. – Вони пройдуть у сусідньому с. Комаровичі, в якому народився відомий український дисидент Мирослав Маринович. Він на це попередньо дав згоду. Треті присвятимо ювілею шанованого професора Михайла Кріля. У правлінні товариства «Самбірщина» є інші задуми. Їх, безперечно, реалізуємо задля того, щоб ми повніше знали своє минуле, послуговувалися принципом «Свій до свого по своє зі своїм».

Змістовною була мистецька частина «Лукашівських читань». З концертними програмами виступили учні Новоміської ЗЗСО, вихованці Добромильської мистецької школи. В їх виконанні звучали популярні народні, патріотичні та сучасні українські пісні. Акторка Галина Павелко майстерно читала вірші. Власну поезію із нової збірки «Внчірнє рандеву» представила уродженка с. Нове Місто Ганна Василів.

Зачарував усіх львівський поет, заслужений артист України Ярослав Музика. Нагородою йому за прочитані власні патріотичні вірші, виконані пісні були аплодисменти. Своїм талантом соліста він, як і Галина Павелко то інші зуміли прокласти місточок між сивою давниною і квітучим сьогоденням, засвідчити силу духу нації.

Ведучий читань Ігор Бегей не лише подякував  всім за участь, а й багатьом вручив відповідні  Сертифікати товариства «Самбірщина» та видання колективного збірника матеріалів про Григорія Чуя-Русина (Григорія Самбірянина).

Микола СЕНЕЙКО, для Leopolis.news