logo
29/03
28/03
2 ...

Перерахунок пенсій і підвищення тарифів: що зміниться для українців з 1 червня

30-05-2023 09:031175

Перерахунок пенсій і підвищення тарифів: що зміниться для українців з 1 червня
Фото: УНІАН

У червні життя українців зміниться в декількох аспектах. Деяким пенсіонерам перерахують пенсії, а тарифи на світло і воду для населення можуть подорожчати. 11-класники в червні складатимуть іспит НМТ.

 

Про це повідомляє УНІАН.

Індексація пенсій для працюючих пенсіонерів

З 1 червня близько 600 тис. пенсіонерів отримають надбавку до пенсії. Індексація стосуватиметься громадян, які після призначення пенсії або попереднього перерахунку відпрацювали 24 місяці, або тих, у кого від попереднього перерахунку або призначення пенсії пройшло не менше двох років.

Розмір підвищення виплат індивідуальний і залежить від робочого стажу і зарплати. При цьому додаткові виплати до пенсії в червні пенсіонери отримають відразу за три місяці: квітень, травень і червень. Справа в тому, що перерахунок був призначений ще в квітні, але Пенсійний фонд отримав потрібні для призначення доплат дані тільки в травні.

Підвищення тарифів

У червні українцям можуть підвищити тарифи на воду для населення. Відповідне рішення розглядатимуть 31 травня. Якщо його приймуть, то тарифи на водопостачання та водовідведення підвищать приблизно на 30%. Необхідність підвищення тарифів пояснюють великою вартістю відновлення енергетичної інфраструктури після обстрілів РФ.

Тарифи на газ у червні складуть 7,96 гривень за кубометр з ПДВ. Така ціна встановлена тарифним планом Нафтогазу, який діє до 1 травня 2024 року.

Тарифи на електроенергію в Україні можуть змінити найближчим часом. З 1 червня в Україні можуть ввести єдиний тариф на електроенергію для побутових споживачів на рівні 2,88 гривні за кВт/ч.цю пропозицію розгляне Кабінет Міністрів. Підвищення цін пов'язане з необхідністю відновлення системи після ракетних атак.

Нагадаємо, що на даний момент тарифи на світло залишаються на довоєнному рівні і становлять 1,44 гривні за кВт/год, якщо сім'я споживає до 250 кВт/год на місяць, і 1,68 гривні за кВт/год, якщо місячний обсяг споживання перевищує 250 кВт/год.

Нові рейси Укрзалізниці

Укрзалізниця запустить додаткові рейси до курортних міст влітку, а також знову запустить один рейс, який перестав працювати з початком повномасштабної війни.

У червні запустять поїзд № 40/39 Запоріжжя-Солотвино. Рейс прямуватиме через Запоріжжя та Дніпро до популярних карпатських курортів - Стрий, Сколе, Свалява, Мукачево, Славське, Солотвино.

Також буде запущений новий поїзд № 148/147 Київ-Одеса, який буде їхати через Черкаси.

З 10 червня відновить роботу швидкісний потяг Київ-Дніпро-Запоріжжя, який після початку повномасштабної війни прибрали з маршруту.

Пляжний сезон

У мирний час у червні починався пляжний сезон, однак у 2023 році через небезпеку обстрілів пляжі в більшості регіонів будуть закриті. Наприклад, купатися буде заборонено на морських курортах Миколаївської області. У Києві також офіційно не відкриватимуть пляжі, оскільки вони не обладнані укриттями. В Одесі рішення про можливість відкрити морське узбережжя обговорюватимуть до 5 червня.

Національний мультитест

У червні українські випускники складатимуть Національний мультитест (НМТ), який запроваджено у 2023 році замість ЗНО. Основна сесія НМТ розпочнеться 5 червня і триватиме до 23 червня. Додаткова сесія пройде в липні. Крім України іспит також проводитимуть для школярів-переселенців у 32 країнах світу.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news