logo
28/03
2 ...

Власники «Добробуту» звинуватили Садового в брехні та погрозах провести суд Лінча

30-05-2023 11:571596

Власники «Добробуту» звинуватили Садового в брехні та погрозах провести суд Лінча
Фото: Еспресо Захід

ТОВ «Спільне Українсько-Австрійське підприємство «Галінвест» відреагувало на відеозвернення міського голови Львова Андрія Садового до генерального прокурора з проханням стати на захист громади.

Про це йдеться у відкритому листі підприємства, передає «Еспресо.Захід».

«Міський голова Львова, на наше переконання, у відеозверненні виголосив низку маніпуляційних та популістських тверджень напередодні розгляду Західним апеляційним господарським судом справи за апеляційною скаргою Львівської міської ради на рішення Господарського суду Львівської області від 02.03.2023 року за позовною заявою Львівської міської ради до ТОВ «Спільне українсько-австрійське підприємство «Галінвест» (далі — ТОВ «СУАП «Галінвест»), Головного управління Держгеокадастру у Львівській області, Державного реєстратора Солонківської сільської ради Михайла Живко про скасування державного акту, запису про державну реєстрацію земельної ділянки та скасування державної реєстрації права приватної власності Галінвесту на об’єкт нерухомого майна — промислово-продовольчий торговий центр на вул. Стара, 3 у Львовіз одночасним припиненням права приватної власності ТОВ «СУАП «Галінвест» на об’єкт нерухомого майна — промислово-продовольчий торговий центр на вул. Стара, 3 у м. Львові», — йдеться у листі.

У власників «Добробуту» викликало обурення те, що мер звинувачує ТОВ «СУАП «Галінвест» у завданні збитків львівській громаді на міфічну суму — пів мільярда гривень через нібито привласнення комунальної землі.

«Це є відверта неправда, адже земельна ділянка весь час перебувала і надалі перебуває у власності Львівської міської ради. Садовий 16 років на посаді міського голови Львова не помічав «грубих порушень» і не оспорював правових підстав перебування ринку «Добробут» в центрі міста Львова. І лише зараз голосно заявив про нібито «грубі порушення». Така пригальмована часом пильність чиновника може свідчити лише про наявність прихованого мотиву в його діях, а власне — бажані захопити наше майно та бізнес», — наголосили у листі.

У «Галінвесті» заявили, що до останнього не вірили, що причиною чинного конфлікту з міським головою Львова, який розпочався в 2022 році, стало ймовірне не отримання «долі» в компанії. Там також спростували слова Садового про заволодіння майном територіальної громади, оскільки «торгово-продовольчий центр, як нерухомість, ніколи не належав Львівській міській раді, а був збудований за кошти інвестора».

«Ми також повністю відкидаємо маніпуляцію Садового про те, що товариство було зареєстровано у Москві. Спільне підприємство «Галінвест» було створене за часів СРСР, тобто до проголошення Незалежності України, зокрема, на підставі Договору про створення спільного підприємства «Галінвест» від 11 січня 1990 року. Даний договір набрав чинності з моменту підписання, а підприємство вважалося діючим з моменту його реєстрації Міністерством фінансів СРСР. Відповідно до даного договору місце знаходження підприємства: СРСР, м. Львів. Відповідно до Довідки № 05-06-01 Міністерства фінансів УРСР від 25.04.90 року, яка видана Зведеним валютно-економічним відділом Міністерства фінансів УРСР, Спільне підприємство «Галінвест» внесено в Реєстр спільних підприємств, створених в УРСР за участю радянських, іноземних організацій, фірм і органів управління. Реєстровий № 1627. Тобто Товариство було створено відповідно до вимог законодавства, яке діяло на той час. Вказана обставина використана Андрієм Садовим виключно як маніпулятивна з метою пов’язання з країною агресора. Проте єдиним засновником ТОВ «СУАП «Галінвест» є австрійська фірма «Ост-інвест-унд-баупроектменеджмент-Г.М.Б.Х», - пояснили власники «Добробуту».

Крім того, вони також відреагували на твердження Садового про те,»якщо не працюють чесні суди працюють суди Лінча».

«Дозвольте принагідно нагадати Андрію Садовому історію «судів Лінча». Суд Лінча — це самосуд у США, призначення та виконання кари не уповноваженими на це особами; метод діяльності агресивно налаштованого населення, Ку-клукс-клану тощо. «Суди Лінча» у США відбувалися аж до середини 20 століття. Їх жертвами стали близько 3500 афроамериканців і 1300 білих. Палата представників США визнала, що «суд Лінча» — убивство людини, підозрюваної у правопорушенні, натовпом без судового процесу — є злочином федерального рівня. А тому заклики керівника громади Львова про можливість запровадити «суд Лінча» в Україні в межах цієї судової справи є неприпустимими. Нами готується звернення в правоохоронні та судові органи для надання оцінки таким словам Садового. Така поведінка і висловлювання міського голови Львова також є неприпустимим тиском на суд напередодні розгляду справи апеляційним судом. В будь-якій цивілізованій країні після таких неправдивих, маніпулятивних висловів ще із закликами можливого застосування насильства будь-який чиновник в кращому випадку був би відправлений у відставку або взагалі притягнутий до кримінальної відповідальності. У зв’язку з цим, вимагаємо від міського голови Львова Андрія Садового утриматись від маніпулятивних впливів на час розгляду справи Західним апеляційним господарським судом, оскільки в них немає жодного правового підґрунтя, а є популістський зміст дискредитувати 4 нашу компанію в очах громадськості. Нас лякає той факт, що в правовій державі керівник громади міста під надуманим приводом ініціював судовий процес з метою створити правові підстави для можливого захоплення приватного підприємства і заради досягнення своїх бізнесових інтересів, для чого погрожує застосуванням суду Лінча», - підсумували в «Галінвесті».

Довідково. 30 років тому на території теперішнього ринку «Добробут»  планували збудувати 5-поверховий готель «Золотий лев» з автостоянкою. Тоді міська рада спільно з українсько-австрійською фірмою заснувала ТОВ «Галінвест». Через кризу будівництво зупинилось на рівні фундаменту. А на його місці облаштували тимчасовий ринок «Добробут», що мав працювати, допоки інвестор не відновить будівництво готелю. Та торгівля затягнулась на чверть століття. Згодом міську раду виключили з переліку засновників. А нещодавно «Галінвест» зареєструвало право користування ділянкою та право власності на промислово-продовольчий торговий центр, якого не існує.

ТОВ «Спільне українсько-австрійське підприємство «Галінвест» належить австрійській компанії, кінцевим бенефіціаром якого є львівʼянин Валерій Холодило.

Нагадаємо, 30 травня Апеляційний господарський суд Львова оголосить рішення у справі про приватизацію землі та реєстрацію права власності на неіснуючий торговий центр на місці колишнього ринку «Добробут» у центрі міста. Андрій Садовий анонсував свою участь в суді через крадіжку на пів мільярда гривень.

Leopolis.news