logo
28/03
2 ...

З терасою, але без склопакетів: Верховний Суд оголосив рішення щодо «Віденської кав’ярні»

30-05-2023 13:14497

З терасою, але без склопакетів: Верховний Суд оголосив рішення щодо «Віденської кав’ярні»
Фото: пресслужба Львівської міської ради

Верховний Суд задовольнив скаргу Львівської міськради та скерує на повторний розгляд справу про демонтаж конструкцій тераси «Віденської кав’ярні». Таке рішення оприлюднено 24 травня цього року.

Про це повідомляє пресслужба Львівської міської ради.

Нагадаємо, раніше «Віденській кав’ярні», що на просп. Свободи, 12, місто дозволило звести літню терасу. Та згодом власник засклив її та зробив фактично повноцінною прибудовою у пам’ятці культурної спадщини. У 2021 році управління охорони історичного середовища видало припис про демонтаж склопакетів тераси «Віденської кав’ярні». Власники оскаржили припис, виграли першу інстанцію в суді та апеляцію.

Натомість Верховний Суд дійшов іншої думки. У постанові, зокрема, зазначено, що влаштування на цій терасі огороджуючих та світлопрозорих конструкцій здійснювалось без погодження проектної документації. Окремо суд звернув увагу на те, що будівля розміщена  в історичному ареалі міста та в зоні ЮНЕСКО. І вважає, що збереження об`єктів культурної спадщини та запобігання їхньому руйнуванню внаслідок несанкціонованої господарської діяльності є одним із головних завдань органів місцевого самоврядування.

Як пояснила керуюча справами виконкому міськради Наталія Алєксєєва, таке рішення Верховного Суду юристи міськради трактують як перемогу.

«Судова перемога власника «Віденської кав’ярні» базувалася на тому, що будівля і тераса мали дві  різні адреси - і це окрема історія, як власники це зробили. А суд сказав, що і тераса, і будинок розташовані в історичному ареалі міста та у зоні ЮНЕСКО.  Відтак, будь-які перетворення у будівлі слід погоджувати в тому числі і з Мінкультом, а також – інформувати ЮНЕСКО.

Це рішення для нас дуже важливе і в контексті будинку «Віденської кав’ярні», і в контексті захисту культурної спадщини та роботи управління охорони історичного середовища загалом.  Воно дає посил, що припис управління – це документ, який має вагу і який треба виконувати», - зауважила Наталія Алєксєєва.

Відповідно до рішення Верховного Суду, справу про демонтаж самовільно встановлених конструкцій тераси «Віденської кав’ярні» повторно розглядатимуть у Львівському окружному адміністративному суді. Важливо, що при повторному розгляді справ суд зобов'язаний чітко надати відповідь чи дійсно на цій терасі влаштовано огороджуючі та світлопрозорі конструкції без належного погодження проектної документації, що зобов'язує власника виконати вимоги припису щодо демонтажу.

Як нагадала Наталія Алєксєєва, місто неодноразово закликало власника врегулювати це питання мирним шляхом. Так, ще минулого року виконком прийняв  рішення  напрацювати  концепцію відновлення історичного вигляду будівлі.  Однак, за шість місяців місто так і не отримало від  власника жодних пропозицій.

Нагадаємо, «Віденська кав'ярня» розміщена на території історичного ареалу Львова, в зоні ЮНЕСКО і в об'єкті культурної спадщини – у будинку пам'ятці-архітектури. Будинок складається з трьох поверхів та з прибудованої галереї (тераси).

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news