logo
21/04
20/04
19/04
18/04
17/04
2 ...

Російська ракета, яка залетіла в Польщу в грудні, впала біля навчального центру НАТО в Бидґощі – Wall Street Journal

30-05-2023 17:22659

Російська ракета, яка залетіла в Польщу в грудні, впала біля навчального центру НАТО в Бидґощі – Wall Street Journal
Фото: bbc.com

Російська крилата ракета, яка залетіла в Польщу в грудні, впала поблизу навчального центру об'єднаних сил НАТО в Бидґощі.

Про це повідомляє Польське радіо з посиланням на американське видання Wall Street Journal.

«Крилата ракета, запущена під час російських атак на Україну, залетіла в Польщу в грудні минулого року, а потім вразила ділянку лісу приблизно за 10 миль (16 км) від навчального центру НАТО, що, на думку західних офіційних осіб, підкреслило проблеми захисту повітряного простору Альянсу», — пише «WSJ».

Навчальний центр Об’єднаних сил НАТО розташований у Бидґощі на півночі Польщі. У той час як польський уряд відмовився ідентифікувати осколки до завершення розслідування, аналітики з безпеки та західні офіційні особи кажуть, що докази вказують на варіант крилатої ракети Х-55, яку Росія використовувала, щоб ввести в оману українські системи ППО.

У листопаді Міністерство оборони Великої Британії заявило, що росія вибирає старіші крилаті ракети, здатні нести ядерну зброю, позбавляє їх боєголовок, а потім запускає їх по Україні як фіктивні ракети.

Як зазначає WSJ, те, як російська ракета увійшла в повітряний простір Польщі та непомітно пролетіла над половиною країни, викликало питання в НАТО про те, як реагувати на потенційні повітряні загрози.

«Конфлікт триватиме ще деякий час, і це був не останній раз, коли ракета збилася з курсу», — прокоментував Том Карако з Центру стратегічних і міжнародних досліджень у Вашингтоні.

16 грудня Україна попередила Польщу про те, що над територією Польщі діють російські сили дальньої дії, — повідомив WSJ представник польської влади. Після того, як польський радар зафіксував об'єкт, що летів у повітряному просторі країни, два винищувачі F-16 ВПС США, дислоковані в Польщі, і два польські МіГ-29, що летіли в цьому районі, не ідентифікували ракету ні візуально, ні за допомогою бортових радарів. Того дня видимість була обмежена через сильну хмарність, льодяний дощ і туман.

Підготувала Анастасія АндрійчукLeopolis.news