logo
28/03
2 ...

Студента денної форми мобілізували у ЗСУ: суд зобов’язав негайно його звільнити

31-05-2023 09:21352

Студента денної форми мобілізували у ЗСУ: суд зобов’язав негайно його звільнити
Фото: ілюстративне

Суд розглянув чергову справу щодо законності мобілізації студента денної форми навчання у лави Збройних Сил.

Про це пише «Судово-юридична газета».

Як зазначено у матеріалах адміністративної справи, студент 3-го курсу денної форми навчання Харківської державної академії дизайну і мистецтв отримав припис місцевого територіального Центру комплектування та соціальної підтримки щодо прибуття до військової частини.

Вже 24 лютого 2022 року командир однієї з військових частин зарахував хлопця до складу особового складу підпорядкованої йому військової частини.

Вже потім студент в своїй позовній заяві зазначив, що неодноразово повідомляв командування військової частини про незаконність його мобілізації, однак жодної реакції на звернення студента від командування так і не було.

У липні 2022 року Харківська державна академія дизайну і мистецтв надала довідку, якою підтвердила, що хлопець є студентом денної форми навчання зазначеної академії.

У серпні того ж року студент подав рапорт, в якому попросив звільнити його з військової служби.

Втім, як це вже неодноразово траплялося в аналогічних випадках, командування військової частини повідомило, що викладені студентом обставини не є підставами для його звільнення з військової служби.

Відтак, у студента не залишилось іншого вибору, окрім подання судового позову.

Дослідивши позиції сторін, Харківський окружний адміністративний суд зазначив, що хлопець був зарахований на перший курс Харківської державної академії дизайну і мистецтв ще у вересні 2020 року, тобто задовго до введення воєнного стану в Україні та мобілізації. Цей факт виключає припущення, що хлопець хотів стати студентом лише для того, щоб уникнути призову на військову службу під час мобілізації.

Суд підкреслив, що станом на 24 лютого 2022 року хлопець мав статус здобувача фахової вищої світи.

Також суд вказав, що з огляду на визначені постановою Кабінету міністром № 154 повноваження територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, саме ТЦК повинні (п. 11 Постанови) перевіряти наявність підстав для відстрочки від призову під час мобілізації.

Втім, у випадку зі студентом Харківської державної академії дизайну і мистецтв, ТЦК відповідну перевірку чомусь не проводив.

Враховуючи зазначені обставини, суд дійшов висновку, що дії ТЦК щодо призову студента на військову службу, а потім направлення хлопця для проходження служби у військову частину, є протиправними.

Щодо наказу командира військової частини про зарахування студента до списків особового складу, то суд також дійшов висновку, що ефективним способом захисту порушеного права хлопця, буде визнання протиправним та скасування наказу командира військової частини від 24 лютого 2022 року в частині зарахування хлопця до списків особового складу.  

Відтак, Харківський окружний адміністративний суд 19 травня визнав протиправними дії ТЦК щодо призову студента на військову службу під час мобілізації, а також скасував наказ командира військової частини про зарахування студента до списків особового складу.

Також, суд зобов’язав військових негайно звільнити студента з військової служби.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news