logo
26/04
2 ...

У Львові зараз лікують двох підлітків, які постраждали від укусів змій

31-05-2023 18:261093

У Львові зараз лікують двох підлітків, які постраждали від укусів змій
Фото: ЛОР

Цьогоріч уже четверо дітей до 18 років звернулись до Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру після укусу плазунів. Усі перебували у стані легкої та середньої важкості. Загалом до 20 пацієнтів з такими проблемами щорічно звертається до фахівців. Зараз у центрі перебувають два пацієнти, 17 та 13 років.

Про це повідомляє пресслужба Львівської обласної ради.

«Потрібно було діяти швидко, адже в одного пацієнта розвинулась важка анафілактична реакція - з'явились набряки дихальних шляхів, повік, блювання. У «швидкій» хлопцю ввели адреналін і це врятувало йому життя. Більше від наслідків дії отрути страждають діти молодшого віку і з малою масою тіла. Адже отримують більше отрути на кілограм ваги, і тому у них може бути більш виражена симптоматика та важчий стан при ушпиталенні», - наголосив лікар-анестезіолог Центру Максим Ковальов.

Медики зазначають, що після укусу може з’явитись слабкість, головний біль, задишка, запаморочення, набряк тканин та запалення лімфатичних вузлів, також може сильно знижуватися тиск. Окрім локальних змін у вигляді набряку, синюшності, оніміння ураженої кінцівки, може виникнути анафілаксія - життєвозагрозлива алергічна реакція на отруту.

Попередити анафілаксію неможливо. Важливо вчасно отримати допомогу, а саме введення адреналіну. Вчасне звернення до лікаря запобігає також можливим серйозним наслідкам - порушенням роботи серцево-судинної системи, неврологічним дефіцитам внаслідок травмування тощо.

Найбільшим застереження є те, що не потрібно висмоктувати отруту, натискати на рану, робити надрізи, припалювати місце укусу чи накладати джгут.

Укус змії - це також травма, яка може стати вогнищем важкої інфекції - правця. Тому фахівці Центру наголошують на необхідності вчасної вакцинації від небезпечного захворювання: дітей - згідно з «Календарем щеплень», дорослих - ревакцинація кожні десять років.

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news