logo
20/04
19/04
2 ...

У Львові повністю завершили реконструкцію вулиці Шевченка

31-05-2023 20:18457

У Львові повністю завершили реконструкцію вулиці Шевченка
Фото: ЛМР

Реконструкцію вул. Шевченка, яку розпочали у 2020 році, повністю завершили. За три роки тут облаштували нове квазікільце, велодоріжку з обох сторін та капітально відремонтували відрізок, протяжністю 1,4 км: від вул. Залізничної до вул. Хорватської. Тут також замінили всі підземні комунікації, посадили нові дерева, облаштували зупинки громадського транспорту та нові трамвайні платформи, оновили тротуари та встановили питний фонтанчик. Усі ці роботи коштували місту 334,9 млн грн.

Про це повідомляє пресслужба Львівської міської ради.

Проєкт реконструкції вул. Шевченка розділили на три етапи, аби не паралізувати рух транспорту. Перший етап – це облаштування квазікільця по вул. Т. Шевченка, вул. Левандівській, вул. Залізничній. Другий етап – це ремонт вул. Шевченка від вул. Хорватської до вул. Ярослава Мудрого (ділянка довжиною 368 м). І останній, найбільший, відрізок – це ремонт ділянки, протяжністю 1 км, від вул. Я. Мудрого до вул. Залізничної.

«Фактично з 2020 року ми поетапно ремонтували цю вулицю і сьогодні повністю відкриваємо її для проїзду. Велика подяка всім, хто займався будівництвом. Великий об’єм робіт зроблено в борг, тому окрема подяка підряднику. Тепер, ті, хто з Європи в’їжджатимуть до Львова, їхатимуть якісною, гарною вулицею», - сказав мер Львова Андрій Садовий.

На відремонтованій вулиці Шевченка замінили всі підземні комунікації – а це більше 3 тисяч метрів водопроводу і більше 2 тисяч метрів каналізації. Постелили нове дорожнє покриття, площею майже 15 тис. м2, облаштували 3 смуги для руху транспорту, зокрема, виділили окремі смуги для громадського транспорту, через що проїзд по вулиці стане швидшим. Облаштували велодоріжки і велосмуги, яких до того не було. Облаштували нові зупинки для громадського транспорту, зокрема нові трамвайні платформи. Встановили нові світлофорні об’єкти, облаштовано 80 паркомісць.

«Також, що не було передбачено в початковому проєкті, – ми облаштували громадський простір на вул. Шевченка, 30 з лавочками для відпочинку і питним фонтаном», - розповів директор у ЛКП «Львівавтодор» Микола Власюк.

За його словами, ремонтні роботи на останній частині – від вул. Залізнична до вул. Я. Мудрого, доводилося двічі призупиняти. Перший раз зупиняли, коли виявили великі скальні породи, а другий раз, коли проєктант за власний кошт усував неточності у проєкті.

Щодо озеленення, то за інформацією управління екології та природних ресурсів Львівської міської ради, на вул. Шевченка всього на цій ділянці має бути 89 дерев та 994 кущі. Станом на зараз висадили 47 нових дерев і майже 474 кущі. Решта — досаджуватимуть до кінця року.

«На цій вулиці фактично не було кущів. А зараз більше тисячі ми висаджуємо. Щодо виду дерев, які тут будуть рости, то, в більшості, це платати. Такий вибір виду дерев зумовлено зміною клімату.

Також відзначу, що 60% дерев, які зрізали, були в незадовільному стані. Вони мали пошкодження, які призводили до того, що вони загнивали», - розповіла Галина Микітчак, керівниця управління екології та природних ресурсів ЛМР.

Як повідомив Олег Забарило, директор департаменту міської мобільності та вуличної інфраструктури, від завтра, 1 червня, по вул. Шевченка повноцінно розпочне курсувати громадський транспорт - відновить рух трамвай №7 та автобусні маршрути №61 і №17. Завдяки відокремленим смугам, трамваї по вул. Шевченка після ремонту дороги курсуватимуть швидше. На ділянці вже протестували всі типи трамваїв, що є у місті, аби визначити, які з них підходять найкраще на цей маршрут. 

Попередньо планують, що на маршруті №7 працюватиме 10 трамваїв, з інтервалом руху 8-10 хв. Початок руху – о 6:30. Останні рейси з обох кінцевих зупинок – о 22:00. Упродовж тижня на маршруті вивчатимуть пасажиропотік. Відтак, графіки корегуватимуть. За потреби, можуть збільшити кількість транспорту та продовжити час руху.

«Вулиця Шевченка проектувалася за принципом «Вулиця для всіх». Була розроблена концепція цієї вулиці, відтак вона стала є зручною як для громадського транспорту, так для пішоходів, велосипедистів і водіїв приватного транспорту. Відзначу, що тут облаштовано три смуги для руху транспорту. В напрямку від центру – одна смуга для всіх видів транспорту, а в напрямку до центру – дві смуги: одна окрема для громадського, друга - для приватного», - пояснив Олег Забарило.

Окрім цього, минулого тижня Шевченківська районна адміністрація провела ремонт дорожнього покриття на вул. Єрошенка (бічна вул. Шевченка). На ділянці площею 2460 м2 замінили весь бордюрний камінь, відремонтували дощоприймачі і постелили два шари нового асфальтобетонного покриття. Вартість робіт 4,5 млн грн. Також Шевченківська РА провела ремонт кінцевої зупинки трамваю №7 (вул. Татарбунарська) - облаштувала новий павільйон та квіткові клумби.

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news