logo
19/04
2 ...

На Львівщині зареєстрували рекордне число учасників НМТ

01-06-2023 08:361114

На Львівщині зареєстрували рекордне число учасників НМТ
Фото: ЛОВА

5-23 червня пройде основна сесія національного мультипредметного тестування (НМТ). На Львівщині зареєстроване рекордне число учасників 22 926 осіб – на 5 тис. більше ніж торік. Область як ніколи готова до того, щоб тестування пройшло чесно і організовано. Головний виклик – це цілковита безпека дітей та інших учасників.

Про це в середу, 31 травня, йшлося на нараді у Львівській ОВА, що відбулась під головування заступника голови ОВА Івана Собка, повідомляє Департамент освіти і науки ЛОВА.

Директор департамент освіти і науки Львівської ОВА Олег Паска закликав Державну службу з надзвичайних ситуацій, поліцію, провайдерів, обленерго, медиків, громади і звичайно, освітян, спрацювати так само злагоджено і відповідально, як торік, у перший рік війни. «Ми вже маємо відповідний досвід, але розхолоджуватись у жодному випадку ми не можемо. Особливо зважаючи на ту рекордну кількість вступників, це новий найбільший виклик, всі служби мають бути максимально мобілізовані, ми не маємо права на помилку, особливо в умовах війни», - зазначив Олег Паска.

Також він звернувся до абітурієнтів, щоб вони з огляду на війну і вимоги безпеки нікому зі сторонніх не повідомляли ні час, ні місце проведення тестування. (Додамо, що на цей час вже всі вступники отримали у своїх особистих кабінетах запрошення, де вказана відповідна інформація).

Лариса Середяк, директорка Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти, нагадала, що у Львівській області відкрито 110 тимчасових екзаменаційних пунктів.

НМТ пройде суто на комп’ютерах, в аудиторії може перебувати не більше 15 осіб, також працюватиме два інструктори. Тестування пройде у дві зміни: перша - о 10.00, друга – о 15.00. Воно триватиме (для кожного учасника) 180 хв: по 60 хв на кожен із трьох предметів, при цьому можна переходити з предмета на предмет, використавши зекономлений час.

Результати тестування його учасники отримають одразу після його завершення. Апеляція не передбачена, бо все обраховує комп’ютер.

Лариса Середяк звернулась до представників «Львівобленерго» з проханням не допустити відключення від світла центрів оцінювання під час НМТ.

На випадок повітряної тривоги процедура зовнішнього оцінювання буде перервана. При цьому, якщо тривога триватиме понад годину, то тестування відновлено не буде, діти підуть на додаткову сесію, яка пройде у липні.

Реєстрація на додаткову сесію НМТ триватиме 5-12 червня, додаткова сесія НМТ пройде 11-24 липня.

Увага: запізнення на основу сесію НМТ не є поважною причиною для реєстрації на додаткову. Також нагадуємо, що не можна забувати паспорт і списувати з будь-яких носіїв.

Також Лариса Середяк, повідомила, що сьогодні, 31 травня, завершується реєстрація на тестування для вступу на магістратуру, і тут також значення зростання вступників: при плані 5 тисяч вже зареєстровано 9100 учасників. Єдиний вступний іспит (для всіх магістратур) триватиме 26, 27, 29 червня. Далі пройде єдине фахове випробування за обраними спеціальностями.

За словами Лариси Середяк, багато українських вступників перебувають за кордоном, вони зможуть скласти НМТ у тимчасових екзаменаційних центрах, котрі на сьогодні відкриті у 32 країнах у 53 містах (Польща – у 6 міст).

Начальник Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Львівській області Юрій Кагітін повідомив, що рятувальники оглянули всі об’єкти, залученні до тестування, складено акти для усунення недоліків. З персоналом проведено інструктажі.

Представники поліції, що також брали участь у нараді підтвердили, що усі пункти будуть під пильною увагою патрульних.

Додамо, що докладніша інформація про тестування розміщена на сайтах департаменту освіти і науки Львівської ОДА і Українського і Львівського центрів оцінювання якості освіти. Зокрема, на сайтах Центрів розміщені демонстраційні варіанти тестових завдань, завдяки чому можна змоделювати увесь процес тестування, що дозволить уникнути зайвого хвилювання і розгубленості під час НМТ.

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news