logo
19/04
18/04
17/04
2 ...

Підвищення тарифів, перерахунок пенсій, нові рейси УЗ: що зміниться з 1 червня

01-06-2023 11:44560

Підвищення тарифів, перерахунок пенсій, нові рейси УЗ: що зміниться з 1 червня
Фото: ілюстративне

У червні на українців чекає кілька важливих змін. Пенсіонерам перерахують пенсії, 11-класники складатимуть іспит НМТ 2023, а всьому населенню підвищать тарифи на світло. Також у червні розпочнеться пляжний сезон, а Укразалізниця запустить нові потяги до курортних міст.

Про це пише УНІАН.

Індексація пенсій для працюючих пенсіонерів

З 1 червня близько 600 тис. пенсіонерів отримають надбавку до пенсії. Перерахунок стосуватиметься працюючих пенсіонерів, які після призначення пенсії або попереднього перерахунку відпрацювали 24 місяці, або тих, у кого від попереднього перерахунку або призначення пенсії минуло не менше двох років.

Розмір підвищення для кожної людини розраховується індивідуально та залежатиме від робочого стажу та зарплати. При цьому пенсіонери отримають пенсії з доплатою одразу за три місяці: квітень, травень та червень. Справа в тому, що перерахунок було призначено ще у квітні, але Пенсійний фонд отримав потрібні для призначення доплат дані лише протягом травня.

Підвищення тарифів

З 1 червня українцям підвищать тарифи на воду для населення. Водоканали різних областей вже опублікували нові ціни. Найдорожчий тариф пропонує Павлоградський водоканал – 58,85 гривень за кубометр.

Необхідність підвищення тарифів на воду пояснюють величезною вартістю відновлення інфраструктури після зимових обстрілів РФ.

Тарифи на газ у червні не зміняться і становитимуть 7,96 гривень за кубометр із ПДВ. Таку ціну встановлено до 1 травня 2024 року згідно з тарифним планом Нафтогазу.

Тарифи на електроенергію у червні в Україні зростуть майже вдвічі. З 1 червня запроваджується єдиний тариф на електроенергію для населення на рівні 2,88 гривні за кВт/год. Він діятиме для всіх побутових споживачів. Підвищення цін пов'язане з необхідністю відновлення системи після ракетних атак. При цьому сім'ї із важким фінансовим становищем продовжать отримувати субсидії.

Нагадаємо, що раніше тарифи на електрику становили 1,44 гривні за кВт/год, якщо сім'я споживає до 250 кВт/год на місяць, і 1,68 гривні за кВт/год, якщо місячний обсяг споживання перевищує 250 кВт/год.

Нові рейси Укрзалізниці

У червні Укрзалізниця запустить два додаткові рейси до українських курортних міст, а також відновить один рейс, який перестав працювати з початком повномасштабної війни.

У червні запустять поїзд № 40/39 Запоріжжя-Солотвино. Рейс прямуватиме через Запоріжжя та Дніпро до популярних карпатських курортів - Стрий, Сколе, Свалява, Мукачево, Славське, Солотвино.

Також буде запущений новий поїзд № 148/147 Київ-Одеса, який буде їхати через Черкаси.

З 10 червня відновить роботу швидкісний потяг Київ-Дніпро-Запоріжжя, який після початку повномасштабної війни прибрали з маршруту.

Пляжний сезон

У мирний час у червні розпочинався пляжний сезон. Але цього року через оголошений військовий стан і ракетну небезпеку більшість пляжів країни будуть закриті.

Наприклад, купатися буде заборонено на морських курортах Миколаївської області (але дозволено у річках та озерах). У Києві пляжі на Дніпрі офіційно не відкриватимуть, оскільки на них немає укриттів. В Одесі рішення про можливість відкрити морське узбережжя обговорюватимуть до 5 червня.

Національний мультитест

У червні українські випускники складатимуть Національний мультитест (НМТ), який цього року замінить ЗНО. Основна сесія НМТ розпочнеться 5 червня та триватиме до 23 червня. Додаткова сесія відбудеться у липні. На тесті будуть два обов'язкові предмети – українська мова та математика, та третій предмет на вибір учня. Крім України іспит також проводитимуть у 32 країнах світу, де найбільше переселенців з України.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news