logo
29/03
28/03
2 ...

Мінцифри запускає пілотний проєкт з модернізації інтернет-мереж в шести регіонах України

01-06-2023 21:45421

Мінцифри запускає пілотний проєкт з модернізації інтернет-мереж в шести регіонах України
Фото: ілюстративне

Команда Мінцифри за підтримки Nokia запускає пілотний проєкт з модернізації інтернет-мереж в Україні. У межах проєкту оновлять телеком-обладнання і забезпечать перехід на енергонезалежні інтернет-мережі.

 Вони більш захищені та стійкі до обстрілів і знеструмлень. Це дозволить українцям бути на зв’язку навіть за критичних умов, а провайдерам не наражати працівників на небезпеку, повідомляє Урядовий портал.

Нині 20% території України були під окупацією, тож потребують повного відновлення зруйнованої цифрової інфраструктури.

«У воєнний час зв’язок та інтернет — технологічна перевага над ворогом. Одне з наших пріоритетних завдань — забезпечити понад 1 млн українців — мешканців прифронтових населених пунктів швидкісним інтернетом, що не залежить від світла та є стійким до регулярних обстрілів. Вдячний Nokia, що першими відгукнулися та долучилися до проєкту з відновлення телеком-мереж. Компанія готова забезпечити найсучасніше обладнання для фіксованого доступу до інтернету та мобільного зв’язку», — зазначив Віцепрем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій — Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

На першому етапі проєкту проведуть оцінку та аналіз руйнувань. Далі — проєктування модернізованих мереж, будівництво та оновлення обладнання.

Для запуску пілотного проєкту розглядають 6 населених пунктів у Херсонській, Харківській, Київській, Сумській та Чернігівській областях. Перша область, у якій планують розгортати проєкт, — Херсонська.

Наприклад, в одному із сіл в Херсонській області, куди нещодавно їздила команда Мінцифри та Nokia, — із засобів звʼязку є лише Starlink поблизу селищної ради.

Після пілотного запуску в кількох населених пунктах плануємо масштабувати ініціативу. Щоб український зв’язок був більш стійким та енергонезалежним.

Підготувала Анастасія АндрійчукLeopolis.news