logo
18/04
17/04
15/04
14/04
13/04
12/04
2 ...

Європарламент схвалив план збільшення кількості боєприпасів для України

01-06-2023 15:24738

Європарламент схвалив план збільшення кількості боєприпасів для України
Фото: europarl.europa.eu

Європейський парламент підтримав законопроєкт про збільшення європейського виробництва боєприпасів та ракет, що може прискорити постачання військової допомоги Україні.

Про це повідомляє пресслужба Європарламенту.

Як зазначається, закон про підтримку виробництва боєприпасів має на меті прискорити доставку боєприпасів і ракет в Україну та допомогти державам-членам поповнити свої арсенали. Запроваджуючи цільові заходи, включаючи фінансування у розмірі 500 мільйонів євро, ASAP має на меті збільшити виробничі потужності ЄС для усунення поточної нестачі оборонної продукції, зокрема боєприпасів класу «земля-земля» та артилерійських боєприпасів, ракет та їх компонентів.

Європейська комісія визначатиме, картографуватиме та постійно відстежуватиме наявність цих оборонних продуктів, їхніх компонентів та відповідної сировини. Пропозиція встановлює механізми, принципи та тимчасові правила для забезпечення своєчасної та тривалої доступності цієї оборонної продукції для її покупців у Європейському Союзі.

Цей законопроєкт 3 травня подала на розгляд парламенту Європейська комісія. Далі євродепутати проведуть переговори із Європейською радою, щоб проголосувати узгоджене рішення на пленарному засіданні у липні.

«Сьогоднішнє рішення знаменує собою значний крок вперед для безпеки та оборони нашого Союзу, і особливо в нашій непохитній підтримці України перед обличчям триваючої російської агресії. зміцнити нашу здатність реагувати на виклики безпеці. Це перемога Європи та нашої колективної безпеки. Зараз парламент готовий вести переговори з Радою, і ми сподіваємося досягти угоди якнайшвидше», – зазначив керівник переговорної групи ЄП Крістіан Бушой (ЄНП, Румунія).

Паралельно депутати Європарламенту працюють над підсиленням європейської оборонної промисловості за допомогою спільного Закону про закупівлі, щоб підтримати співпрацю між державами-членами на етапі оборонних закупівель для заповнення найбільш нагальних і критичних прогалин.

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news