logo
19/04
18/04
17/04
15/04
14/04
13/04
2 ...

Столтенберг заявив, що в України зараз достатньо спроможностей, щоб звільнити окуповані території

01-06-2023 21:28728

Столтенберг заявив,  що в України зараз достатньо спроможностей, щоб звільнити окуповані території
Фото: Reuters

Країни Північноатлантичного альянсу надали Україні достатньо військової допомоги для звільнення захоплених росією територій, але готові робити ще більше для допомоги Києву.

Про це під час пресконференції в Осло після завершення неформальної зустрічі глав МЗС країн НАТО заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, передає Укрінформ.

«НАТО надає безпрецедентну допомогу. Я впевнений, що Україна зараз має достатньо спроможностей, щоб звільнити окуповані території. Але нам треба робити більше», - заявив Столтенберг.

Він підкреслив, що країни Альянсу працюють над багаторічним пакетом підтримки Києва із значним фінансуванням.

«Це забезпечить Україні стримування й оборону на довгостроковий період, а також допоможе відбудувати сектор безпеки та оборони під час переходу від доктрин, обладнання й навчання радянської ери до повної сумісності з НАТО», - наголосив Столтенберг.

За його словами, під час зустрічі в Осло також було обговорено підвищення рівня комісії НАТО-Україна до рівня Ради НАТО-Україна.

«Це буде значним кроком, який допоможе нам створити спільний консультативний форум з Україною. Україна буде рівною за столом перемовин. Це також допоможе обговорювати питання безпеки», - пояснив генсек НАТО.

Очільник Альянсу поінформував, що глави МЗС під час зустрічі розглянули також прагнення України вступити до НАТО.

«Усі члени Альянсу погодилися, що двері до НАТО залишаються відкритими. Тільки Україна й Альянс мають право вирішувати щодо цього, росія не має права вето»,- підкреслив Столтенберг.

Він зауважив, що усі члени Альянсу погоджуються: Україна стане членом НАТО, але зараз найважливішим є те, щоб Україна перемогла як суверенна й незалежна держава.

«Ми не знаємо, коли завершиться війна, але коли вона звершиться, то ми матимемо надійні інструменти для того, щоб гарантувати безпеку країни в майбутньому, а також перервати цикл агресії росії», - наголосив генсек НАТО.

Як повідомлялося, саміт НАТО відбудеться у Вільнюсі 11-12 липня.

Leopolis.news