logo
25/04
24/04
2 ...

У лікарні святого Миколая створять Центр ментального здоров’я для дітей

02-06-2023 11:31558

У лікарні святого Миколая створять Центр ментального здоров’я для дітей
Фото: Львівської міськради

Дитячий центр ментального здоров’я відкриють у межах проєкту UNBROKEN KIDS. Працюватиме він на базі лікарні святого Миколая Першого медичного об’єднання Львова.

Про створення Центру, де проходитимуть реабілітацію юні пацієнти, які потребують психологічної підтримки, оголосив Львівський ІТ Кластер у День захисту дітей, повідомляє пресслужба Львівської міськради.

Зокрема, йдеться про дітей, що постраждали від воєнної агресії росії. У Центрі вони зможуть отримати безкоштовну фахову допомогу психотерапевтів, психіатрів та психологів.

«У нас є достатньо сильна команда експертів у лікарні святого Миколая. На базі неї ми будемо вибудовувати повноцінний комплекс для реабілітації дітей з усієї України. На жаль, через повномасштабну війну росії, маємо багато дітей з видимими та невидимими травмами. І вже бачимо, наскільки важливим для повернення до повноцінного життя є не просто хірургічне втручання, але й психологічна допомога. Ми вдячні Львівському IT Кластеру за підтримку. Перших маленьких пацієнтів Центр прийме вже цього року», – розповів Андрій Москаленко, перший заступник міського голови Львова.

Спільнота Львівського IT Кластера профінансує всі необхідні витрати, пов’язані з ремонтними роботами: облаштування кабінету для групових занять, сенсорної терапії, шести медкабінетів та приміщень для персоналу. Загалом йдеться про понад 300 квадратних метрів. 

«Російська агресія завдає дітям фізичних, емоційних та психологічних травм. Опитування, проведене Gradus Research, виявило, що три чверті українських дітей мають симптоми травматизації психіки. Саме тому створення центру ментального здоров’я є критично важливим кроком для забезпечення добробуту та інтеграції в суспільство тих, хто постраждав від війни. IT-спільнота це розуміє і зробить все, щоб вже найближчим часом діти змогли отримати необхідну підтримку та фахове лікування», – зазначив Степан Веселовський, СЕО Львівського ІТ Кластера та член Наглядової ради благодійного фонду «Незламні».

Центр забезпечуватиме лікування на амбулаторній основі. Діти та підлітки зможуть отримати комплексну допомогу, проходити групові терапії, відвідувати індивідуальні консультації. Усі послуги будуть безкоштовні. Потрапити на лікування можна буде за скеруванням від сімейного лікаря.

«Діти в особливий спосіб реагують на будь-які травматичні події. Потрібно бути фахівцем, щоб розпізнати дитячу травму та її наслідки. Повномасштабна війна підкреслила недосконалість системи психіатричної, психотерапевтичної, психологічної допомоги дітям. Серед нагальних проблем: брак професійних кадрів та нестигматизованих інституцій для лікування малечі та їхніх батьків. Я переконаний, що успішний досвід співпраці зі спільнотою Львівського IT Кластера у створенні Центру ментального здоров’я для дорослих може бути перенесений для відкриття такого ж лікувального закладу для дітей та батьків», – додав Олег Березюк, керівник психологічного напрямку реабілітаційного центру НЕЗЛАМНІ (UNBROKEN). 

До створення Дитячого центру ментального здоров’я вже долучилась компанія Leobit.

Нагадаємо, у жовтні минулого року у межах екосистеми НЕЗЛАМНІ (UNBROKEN) запрацював Центр ментального здоров’я для дорослих. Це 12 кабінетів для проведення психотерапії та зал для групової терапії. У Центрі працюють 8 фахівців, які надають допомогу усім, хто цього потребує, зокрема учасникам бойових дій та їхнім рідним. Лікування вже отримали 5200 людей. Усі витрати на ремонтні роботи та облаштування приміщень Центру профінансувала спільнота Львівського ІТ Кластера. Вартість проєкту склала понад 6,1 млн грн.



Підготувала Анастасія Андрійчук Leopolis.news